©rhodevanelsen

Drie keer Lotto Cycling Cup deze week: koers in Antwerpen, Charleroi en Veenendaal!

De Lotto Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland, is deze week aan zijn derde, vierde en vijfde manche toe. Donderdag is er het Circuit de Charleroi Wallonie, zaterdag wordt er in Nederland gekoerst tussen Veenendaal en Veenendaal en zondag wacht het peloton kassei- en gravelstroken in de Antwerp Port Epic.

Kasseien en onverharde wegen in de Antwerpse polders, omgeven door een adembenemend havendecor. Ziedaar de belangrijkste ingrediënten die van de Antwerp Port Epic een echte spektakelwedstrijd maken. Een jaar geleden was Florian Vermeersch nog door het dolle heen met zijn allereerste profzege, in 2021 schreef Mathieu van der Poel de wedstrijd op zijn erelijst. Start en aankomst liggen nabij het iconische Havenhuis in Antwerpen. Tussenin zijn het water, de schepen, kranen en torenhoge muren van containers nooit ver uit het zicht.

In zijn huidige vorm is de Antwerp Port Epic nog een jonge wedstrijd. Zondag wordt de zesde editie onder die epische naam gereden, al heeft de Antwerpse wielerwedstrijd een rijke geschiedenis. Tot 2013 stond ze onder de naam Schaal Sels bekend als een sprintersfestival met aankomst op de Bredabaan in Merksem. In 2015 trad de wedstrijd met kilometers kasseien en onverharde wegen in de voetsporen van Parijs-Roubaix en de Strade Bianche. Het vernieuwde concept werd fel gesmaakt. In 2018 vloeide uit de Schaal Sels de huidige Antwerp Port Epic voort.

De Antwerp Port Epic start zondag om 12u30, de aankomst wordt rond 17u verwacht. De traditionele lussen door de polders van Zandvliet, Berendrecht, Stabroek en Hoevenen vormen het zwaartepunt van de 182 km lange koers. De renners krijgen 34 km aan gravelstroken en 25 km aan kasseien voor de wielen geschoven. Florian Vermeersch rijdt met rugnummer 1, maar ook Frederik Frison en Jasper De Buyst kunnen hoge ogen gooien namens Lotto Dstny. Ook Alpecin-Deceuninck kan uitpakken met een sterk trio: Gianni Vermeersch, Dries De Bondt en Quinten Hermans. Israel-Premier Tech komt met kasseispecialist Sep Vanmarcke en sprinter Giacomo Nizzolo naar Antwerpen. Ook Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal WB), winnaar van de Antwerp Port Epic 2018, zijn namen om in het oog te houden.

Zondag staat er voor het eerst ook een Antwerp Port Epic voor vrouwen op het programma. Zij starten om 10u30 en worden na een tocht van 122 km rond 14u aan de finish op het Schengenplein verwacht. Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck), de nummer 3 van Parijs-Roubaix, krijgt rugnummer 1 opgespeld. Andere blikvangers zijn onder andere de Deense ex-wereldkampioene Amalie Dideriksen (Uno-X) en de Amerikaanse Megan Jastrab (DSM), die dit voorjaar tweede werd in Gent-Wevelgem.

SPRINTERS AAN ZET IN VEENENDAAL – VEENENDAAL

Veenendaal-Veenendaal is zaterdag de eerste en enige Nederlandse manche van de Lotto Cycling Cup 2023. In deze koers zijn de sprinters traditioneel aan zet. De Utrechtse Heuvelrug mag dan wel het parcours kleuren, op het einde strijden vaak de snelle jongens om de eer en glorie. In de laatste tien edities slaagden alleen Yves Lampaert (2014) en Zakkari Dempster (2019) erin om een massasprint te ontlopen. Dylan Groenewegen is met vier overwinningen (2015, 2016, 2018 en 2022) de eenzame recordhouder. In 2006 stond Tom Boonen als wereldkampioen op het hoogste schavotje.

Groenewegen (Jayco Alula) gaat zaterdag voor een vijfde zege in Veenendaal, maar zal moeten afrekenen met onder andere zijn landgenoot Casper van Uden en de Australiër Sam Welsford, twee aalvlugge jongens van Team DSM. Andere bekende namen aan de start zijn onder andere Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Jacopo Guarnieri (Lotto Dstny) en Robbe Ghys (Allpecin-Deceuninck). Welsford staat na twee manches zesde in de Lotto Cycling Cup. Ook Vito Braet (Flanders-Baloise), de nummer 4 in het klassement, is van de partij in Veenendaal en rijdt daags nadien trouwens ook de Antwerp Port Epic.

Zaterdag om 13u weerklinkt op de Markt in Veenendaal het startschot voor de 36ste editie van Veenendaal-Veenendaal. Vijf lokale rondes en 175,8 km later zullen de renners omstreeks 17u finishen op de Kerkewijk. De vrouwen starten om 12u en komen rond 16u30 aan na een wedstrijd over 140,6 km. Topfavoriete is Lotte Kopecky (SD Worx). Zij zal moeten afrekenen met onder andere de Britse Pfeiffer Georgi, de winnares van de Classic Brugge-De Panne.

EERSTE BELGISCHE WINNAAR SINDS 2015 IN CIRCUIT DE CHARLEROI WALLONIE?

De Antwerp Port Epic is zondag de vijfde manche van de Lotto Cycling Cup, Veenendaal-Veenendaal is zaterdag de vierde. Donderdag al, op Hemelvaartsdag, wordt het met Circuit de Charleroi Wallonie de derde manche gereden. Het parcours van deze 190,7 km lange Waalse eendagswedstrijd is niet loodzwaar, al is het aan de onderzijde van de Belgische taalgrens nooit echt vlak. Na de start in Charleroi, om 13u10, gaat het noordwaarts naar Thuin en Seneffe en dan terug zuidwaarts langs La Louvière en Binche tot aan de beroemde Lacs de l’Eau d’Heure. Via Walcourt keer het peloton vervolgens terug noordwaarts richting Charleroi, waar nog drie plaatselijke rondes van ruim 10 km gereden worden. De aankomst wordt verwacht rond 17u30.

Het is al van 2015 geleden dat er een Belg (Stef Van Zummeren) kon winnen, maar met 44 overwinningen op 56 edities spannen de Belgen nog steeds de kroon. Zorgt Milan Menten (Lotto Dstny) voor de 45ste Belgische zege in het Circuit de Charleroi Wallonie? De winnaar van de GP Le Samyn, de openingsmanche van de Lotto Cycling Cup, is donderdag op papier één van de snelste renners van het pak. Andere Belgen om naar uit te kijken zijn onder meer Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Sep Vanmarcke (Israël-Premier Tech) en Vito Braet (Flanders-Baloise). Ook klimtalent Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) is een opmerkelijke en interessante naam op de deelnemerslijst.

Internationale topnamen aan de start zijn onder andere de Italiaan Giacomo Nizzolo (Israël-Premier Tech), de Nederlander Mike Teunissen (Intermarché Circus Wanty) en de Duitsers Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe) en Nils Politt (Bora-Hansgrohe).

LIVE OP TV

• Circuit de Charleroi Wallonie: donderdag vanaf 15u35 live op Sporza & RTBF
• Veenendaal-Veenendaal: zaterdag vanaf 15u40 live op Sporza
• Antwerp Port Epic: zondag vanaf 15u30 live op Sporza (mannen) & zondag vanaf 13u live op ATV en TV Oost (vrouwen)

KLASSEMENT LOTTO CYCLING CUP

  1. Hugo Hofstetter 26 punten
  2. Gerben Thijssen 16
  3. Milan Menten 16
  4. Vito Braet 15
  5. Caleb Ewan 14
  6. Sam Welsford 13
  7. Edward Theuns 13
  8. Alberto Dainese 12
  9. Piet Allegaert 11
  10. Luca Mozzato 11

Deel dit bericht