EgmontCyclingRace-09

Lieke Nooijen wint na indrukwekkende solo van 42 km, eindzege is voor Lara Gillespie

Lieke Nooijen heeft na een indrukwekkende solo van 42 km de Egmont Cycling Race, de laatste manche in de Lotto Ladies Cycling Cup op haar naam geschreven. De Nederlandse werd op het podium vergezeld door twee landgenotes: Sofie van Rooijen en Nienke Veenhoven. De eindzege is voor de Ierse Lara Gillespie.

In de Egmont Cyclng Race, een wedstrijd van 113,8 km door de Vlaamse Ardennen werden de rensters getrakteerd op 10 kasseistroken en 8 hellingen. De kinderkopjes van de Lange Munte en de Loppenhovestraat en de beklimmingen van de Grotenbergestraat en De Vlamme vormden de kritieke punten op het parcours.

Bij de start in Sint-Lievens-Houtem konden de rensters nog genieten van een stralend zonnetje, onderweg lieten de weergoden de regen met bakken uit de lucht vallen. De weersomstandigheden zorgden mee voor de grote schifting in het peloton.

Op 42 kilometer van het einde plaatste Lieke Nooijen haar beslissende versnelling. Op de tweede beklimming van De Vlamme dichtte ze de kloof met de ontsnapte Lea Fuchs. Even later besloot de 23-jarige Nederlandse om alleen verder te rijden.

Het was het begin van een lange solo. In de regen bouwde Nooijen haar voorsprong uit tot meer dan vier minuten. In de finale probeerde olympisch kampioene Chiara Consonni een gooi te doen naar de tweede plaats. De Italiaanse peuzelde in de slotkilometers Fuchs op, maar werd in de laatste rechte lijn nog tot de orde geroepen.

Sofie van Rooijen sprintte op net geen vier minuten van de winnares naar de tweede plaats, Nienke Veenhoven vervolledigde het Nederlandse podium. De eindzege in de Lotto Ladies Cycling Cup gaat naar de Ierse Lara Gillespie.

Nooijen: “Nooit gevreesd dat het te ver was”

“Als ik een koers wil winnen, dan moet ik aanvallen”, lachte Lieke Nooijen. “In het peloton viel het tempo even stiel en op dat moment heb ik mijn moment gekozen en de koers hard gemaakt. Toen ik bij de leidster kwam, heb ik gewoon mijn eigen tempo gekozen. Geen moment heb ik gevreesd dat ik van te ver vertrokken ben. Ik kan goed tijdrijden en wist dat ik dit tempo lang kon volhouden. Bij het ingaan van de laatste ronde wist ik dat de zege zo goed als zeker binnen was. Ik ben super blij dat ik hier kan winnen en de lijn van de laatste weken kan doortrekken.”