Lotto Cycling Cup

De Lotto Cycling Cup, een organisatie van Pro Cycling Events, bundelt tien eendagswedstrijden in een regelmatigheidscriterium.

Lotto Ladies Cycling Cup

De Lotto Ladies Cycling Cup, ook georganiseerd door Pro Cycling Events, is de vrouweneditie van het regelmatigheidscriterium. In het wielerjaar 2024 telt deze reeks zes eendagswedstrijden.

Concept

De Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup is een overkoepelend klassement of regelmatigheidscriterium van Belgische eendagswedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. De wedstrijden werden zorgvuldig gekozen op basis van hun plaats op de kalender, het type parcours en hun geografische spreiding. De eindwinnaars zullen over een compleet profiel beschikken, die bewijzen gedurende een heel jaar op niveau te kunnen rijden op verschillende types van parcours en de verantwoordelijkheid van een leiderstrui perfect aan te kunnen. Alle wedstrijden van de Lotto Cycling Cup worden live of in uitgesteld relais uitgezonden op de openbare omroep bij Sporza, RTBF, Eurosport of Proximus Pickx.

Deelnemers

Alle ploegen en renners die tot de UCI WorldTeams, ProTeams en Continental Teams behoren, kunnen deelnemen aan de wedstrijden van de Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup. Het regelmatigheidscriterium is dus open voor alle renners, zonder beperking van nationaliteit.

Doel

Het hoofddoel van de Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup is jonge renners de kans bieden zich in de kijker te fietsen in een regelmatigheidscriterium van lange duur en zich te meten met de toppers van vandaag. Rijden in ploeg, strategisch, inzicht, wilskracht en leiderscapaciteiten worden getest en gestimuleerd. Presteren in de Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup kan een rechtstreekse opstap betekenen naar de World Tour, waardoor wedstrijden in de Europe Tour kansen creëren voor jongeren.

De wedstrijden binnen de Europe Tour krijgen het steeds moeilijker doordat de meeste aandacht naar de World Tour gaat. Toch vormen deze wedstrijden de basis van de wielerpiramide, omdat net hier jonge, beloftevolle renners en rensters zich kunnen ontwikkelen. Dat maakt deze wedstrijden absoluut noodzakelijk voor het voortbestaan van het internationale wielrennen. De Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup willen deze wedstrijden een nieuwe impuls geven door ze meer in de kijker te plaatsen, waardoor zich ontegensprekelijk kansen tot nieuwe partnerships zullen aandienen.

Lokaal wordt opnieuw nationaal en internationaal: de beleving en interessesfeer rond deze wedstrijden wordt vergroot, ondersteund door een professionele en uniforme uitstraling (inkleding, VIP, aankomstzone, …). De deelnemende ProTeams en de ‘kleinere’, meer op nationaal niveau gerichte teams krijgen een nieuwe impuls, want ondanks de noodzaak aan dergelijke ploegen zijn er te weinig. De Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup verlagen de drempel tot het wielrennen door nieuwe teams de kans te bieden in te stappen en zich in de kijker te rijden in een regelmatigheidscriterium van belang.

Samengevat, de Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup willen een boost geven. De wedstrijden in de Europe Tour zijn van zeer groot belang voor de toekomst van het internationale wielrennen. Door middel van een overkoepelend klassement winnen ze aan belang, krijgen ze meer aandacht en krijgen jonge renners er de kans zich te profileren, waardoor de toekomst van deze wedstrijden meteen verzekerd is.

“Wielrennen is een uiterst toegankelijke sport die overeenstemt met de waarden en normen van de Nationale Loterij. Het verbindt mensen en biedt hen een vorm van verantwoord entertainment”, verklaart Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, de reden waarom Lotto zijn schouders onder dit regelmatigheidscriterium heeft gezet. “Al jaar en dag zijn we als trouwe partner van het Belgische wielrennen dé ‘gangmakers van de koers’. Dat uit zich niet alleen in steun aan een puur Belgische profploeg, maar ook in de sponsoring van tal van wielergerelateerde projecten en roemrijke wielerwedstrijden op Belgische bodem die de fans dichter bij hun favoriete sport brengen.”

In navolging van de Lotto Cycling Cup voor mannen komt er nu op initiatief van de Nationale Loterij voor het eerst ook een regelmatigheidscriterium voor vrouwen. De Lotto Ladies Cycling Cup zal uit zes wedstrijden bestaan. Na de GP Le Samyn des Dames volgen nog de Classic Brugge – De Panne, de Cyclis Bike Lease Classic in Hamme, de Antwerp Port Epic, Dwars door het Hageland en de Egmont Cycling Race Women in Zottegem.

Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij: “In wielerminnend België is de Lotto Cycling Cup een begrip geworden. Dit unieke regelmatigheidscriterium versterkt de sterke band tussen supporters, wielerploegen en partners, verbindt mensen met elkaar en zorgt voor een verantwoorde vorm van entertainment. Omdat we dezelfde normen en waarden uitdragen, zet de Nationale Loterij haar schouders onder zulke initiatieven. De Lotto Cycling Cup is daar één voorbeeld van, de Lotto Ladies Cycling Cup is een logische volgende in de rij. De Loterij zit heel graag mee op de eerste rij wanneer er nagedacht wordt over de professionalisering en modernisering van de wedstrijden bij de vrouwen. Dat we zes iconische wedstrijden bij de vrouwen kunnen onderbrengen onder één noemer, is een zegen voor de sport en voor de wielerfans.”

Tom Thienpont, organisator Lotto Ladies Cycling Cup: “De Lotto Ladies Cycling Cup is er gekomen dankzij de Nationale Loterij en dankzij een samenwerking met de organisatoren van de Lotto Belgium Tour. Deze rittenwedstrijd kon door logistieke omstandigheden niet georganiseerd worden in 2023. De organisatie vond een akkoord met Golazo en Pro Cycling Events om de krachten te bundelen in de nieuwe Lotto Ladies Cycling Cup. De annulatie van de Lotto Belgium Tour in 2023 deed de organisatie vooral nadenken over de toekomst van de wedstrijd. Om de hoge standaard van kwaliteit, veiligheid en waardering voor het vrouwenwielrennen te bewaken moest er gekeken worden naar nieuwe mogelijkheden. Bij Golazo en Pro Cycling Events vonden we de mogelijkheid om het bloed, zweet en tranen van ons pionierschap verder te zetten op een waardige manier. Het was belangrijk dat het aantal koersdagen voor de vrouwen niet zou inboeten aan kwaliteit en kwantiteit. Ik wil zeker de Nationale Loterij bedanken voor hun jarenlange betrokkenheid in de Lotto Belgium Tour en ik ben verheugd dat ze hun steun verderzetten in dit mooie nieuwe project”, aldus Thienpont.

Christophe Impens, Head of Cycling bij Golazo: “We zijn bijzonder blij dat de Lotto Cycling Cup uitgebreid wordt met de Lotto Ladies Cycling Cup. Dit past ook in onze strategie om topsport voor vrouwen meer onder de aandacht te brengen en jonge vrouwen en Belgische vrouwenteams kansen te geven.”

Reglement Lotto Cycling Cup 2024

Onderstaand reglement vult de algemene reglementen van de UCI en KBWB aan.

Artikel 1
De Lotto Cycling Cup is een klassement georganiseerd door Pro Cycling Events. De benaming en het integrale reglement moeten worden goedgekeurd door de KBWB en UCI (Cfr. Art.6 , 1.02.06 van het UCI-reglement). Het klassement bestaat uit 10 Belgische eendagswedstrijden behorende tot de Europe Tour. De wedstrijden zijn:

 • 27 februari – GP Le Samyn (1.1)
 • 3 maart – Maselis GP Monseré (1.1)
 • 5 mei – Euro Shop Elfstedenronde Brugge (1.1)
 • 9 mei – Circuit de Charleroi Wallonie (1.1)
 • 19 mei – Antwerp Port Epic (1.1)
 • 25 mei – Van Merksteijn Fences Classic (1.1)
 • 29 mei – Circuit Franco Belge (1.Pro)
 • 8 juni – Duracell Dwars door het Hageland (1.Pro)
 • 15 augustus – Tour of Leuven (1.1)
 • 20 september – Kampioenschap van Vlaanderen (1.1)


Artikel 2

Om deel te kunnen uitmaken van de Lotto Cycling Cup moet elke nieuwe wedstrijd voldoen aan volgende voorwaarden:

 1. De organisator van de wedstrijd heeft ervaring met het organiseren van wielerwedstrijden.
 2. De organisatie van de wedstrijd dient het opgelegde draaiboek van de Lotto Cycling Cup te aanvaarden alvorens ze deel kan uitmaken van Lotto Cycling Cup.

Wedstrijden die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen echter niet automatisch het label van een wedstrijd behorende tot Lotto Cycling Cup. Pro Cycling Events en de wegcommissie van de KBWB zijn als enigen gemachtigd om de kalender van de Lotto Cycling Cup goed te keuren.

Artikel 3

De Lotto Cycling Cup omvat een algemeen individueel klassement, gebaseerd op punten, en een strijdlustklassement per wedstrijd. Enkel UCI wegteams en hun renners komen in aanmerking voor het klassement.

 1. Algemeen individueel klassement
 2. Prijs van de strijdlust

Artikel 4
Het is niet toegestaan dat verschillende wedstrijden uit de Lotto Cycling Cup op dezelfde datum worden gereden.

Artikel 5
De wedstrijdorganisaties nodigen verplicht ploegen van het niveau WorldTour, Pro- Continentaal en Continentaal uit. Het maximum aantal renners per wedstrijd mag de 175 niet overschrijden. Onkostenvergoedingen worden aan de ploegen van het niveau WorldTour en Pro- Continentaal vergoed volgens het barema opgelegd door de UCI.

Artikel 6

Puntenbarema algemeen individueel klassement:
16-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 voor de eerste 15 renners in de uitslag van elke wedstrijd.

Het algemeen individueel klassement wordt opgemaakt door optelling van de punten behaald in elke wedstrijd. In geval van ex-aequo wordt rekening gehouden met het grootste aantal eerste plaatsen en eventueel tweede en derde plaatsen. Als er dan nog steeds een ex-aequo is, zal de uitslag van de laatste wedstrijd doorslaggevend zijn.

De leider in het algemeen individueel klassement is verplicht om de leiderstrui in ontvangst te nemen tijdens de podiumceremonie. De leiderstrui mag echter niet gedragen worden tijdens de wedstrijden.

In elke wedstrijd wordt door de organisatie een dagwinnaar van de strijdlust gekozen. De trofee voor de strijdlust gaat in elke wedstrijd naar de renner die zich het meest strijdvaardig heeft getoond.

Artikel 7
Volgende renners moeten zich na elke wedstrijd aanbieden aan het podium voor de podiumceremonie:

 • Top drie van de wedstrijd
 • De leider in het algemeen individueel klassement van de Lotto Cycling Cup
 • Winnaar van de Flandrien Super 8 Strijdlust


Artikel 8

Specifieke gevallen die niet zijn opgenomen in dit specifieke regelement, worden voorgelegd aan de wegcommissie van de KBWB. De beslissingen genomen door wegcommissie van de KBWB voor wat betreft het reglement van de Lotto Cycling Cup, zijn onherroepelijk.

Reglement Lotto Ladies Cycling Cup 2024

Onderstaand reglement vult de algemene reglementen van de UCI en KBWB aan.

Artikel 1
De Lotto Ladies Cycling Cup is een klassement georganiseerd door Pro Cycling Events. De benaming en het integrale reglement moeten worden goedgekeurd door de KBWB en UCI (Cfr. Art.6 , 1.02.06 van het UCI-reglement). Het klassement bestaat uit 6 Belgische eendagswedstrijden. De wedstrijden zijn:

 • 27 februari – GP Le Samyn des Dames (1.1)
 • 21 maart – Classic Brugge – De Panne (World Tour)
 • 1 mei – Cyclis Bike Lease Classic (1.2)
 • 19 mei – Antwerp Port Epic (1.1)
 • 8 juni – Duracell Dwars door het Hageland (1.1)
 • 20 augustus – Egmont Cycling Race Women (1.2)


Artikel 2

Om deel te kunnen uitmaken van de Lotto Ladies Cycling Cup moet elke nieuwe wedstrijd voldoen aan volgende voorwaarden:

 1. De organisator van de wedstrijd heeft ervaring met het organiseren van wielerwedstrijden.
 2. De organisatie van de wedstrijd dient het opgelegde draaiboek van de Lotto Ladies Cycling Cup te aanvaarden alvorens ze deel kan uitmaken van Lotto Ladies Cycling Cup.


Wedstrijden die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen echter niet automatisch het label van een wedstrijd behorende tot Lotto Ladies Cycling Cup. Pro Cycling Events en de wegcommissie van de KBWB zijn als enigen gemachtigd om de kalender van de Lotto Ladies Cycling Cup goed te keuren.

Artikel 3

De Lotto Ladies Cycling Cup omvat een algemeen individueel klassement, gebaseerd op punten, en een strijdlustklassement per wedstrijd. Enkel UCI wegteams en hun renners komen in aanmerking voor het klassement.

 1. Algemeen individueel klassement
 2. Prijs van de strijdlust

 

Artikel 4
Het is niet toegestaan dat verschillende wedstrijden uit de Lotto Ladies Cycling Cup op dezelfde datum worden gereden.

Artikel 5
De wedstrijdorganisaties nodigen verplicht ploegen van het niveau WorldTour en Continentaal uit. Het maximum aantal renners per wedstrijd mag de 175 niet overschrijden. Onkostenvergoedingen worden aan de ploegen van het niveau WorldTour en Continentaal vergoed volgens het barema opgelegd door de UCI.

Artikel 6

Puntenbarema algemeen individueel klassement:
16-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 voor de eerste 15 renners in de uitslag van elke wedstrijd.

Het algemeen individueel klassement wordt opgemaakt door optelling van de punten behaald in elke wedstrijd. In geval van ex-aequo wordt rekening gehouden met het grootste aantal eerste plaatsen en eventueel tweede en derde plaatsen. Als er dan nog steeds een ex-aequo is, zal de uitslag van de laatste wedstrijd doorslaggevend zijn.

De leidster in het algemeen individueel klassement is verplicht om de leiderstrui in ontvangst te nemen tijdens de podiumceremonie. De leiderstrui mag echter niet gedragen worden tijdens de wedstrijden.

In elke wedstrijd wordt door de organisatie een dagwinnaar van de strijdlust gekozen. De trofee voor de strijdlust gaat in elke wedstrijd naar de renner die zich het meest strijdvaardig heeft getoond.

Artikel 7
Volgende renners moeten zich na elke wedstrijd aanbieden aan het podium voor de podiumceremonie:

 • Top drie van de wedstrijd
 • De leidster in het algemeen individueel klassement van de Lotto Ladies Cycling Cup
 • Winnares van de Flandrien Super 8 Strijdlust


Artikel 8

Specifieke gevallen die niet zijn opgenomen in dit specifieke regelement, worden voorgelegd aan de wegcommissie van de KBWB. De beslissingen genomen door wegcommissie van de KBWB voor wat betreft het reglement van de Lotto Ladies Cycling Cup, zijn onherroepelijk.