“Wielrennen is een uiterst toegankelijke sport die overeenstemt met de waarden en normen van de Nationale Loterij. Het verbindt mensen en biedt hen een vorm van verantwoord entertainment”, verklaart Jannie Haek, gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, de reden waarom Lotto zijn schouders onder dit regelmatigheidscriterium heeft gezet. “Al jaar en dag zijn we als trouwe partner van het Belgische wielrennen dé ‘gangmakers van de koers’. Dat uit zich niet alleen in steun aan een puur Belgische profploeg, maar ook in de sponsoring van tal van wielergerelateerde projecten en roemrijke wielerwedstrijden op Belgische bodem die de fans dichter bij hun favoriete sport brengen. Deze tien semiklassiekers bieden ons eveneens de kans om de unieke band tussen supporters, wielerploeg en sponsor te versterken met een sterke activatie. Daarom was dit voor ons een no-brainer.”

Lotto Cycling Cup

De Lotto Cycling Cup, een organisatie van Pro Cycling Events, bundelt tien eendagswedstrijden in een regelmatigheidscriterium.

Concept

De Lotto Cycling Cup is een overkoepelend klassement of regelmatigheidscriterium van tien Belgische eendagswedstrijden die deel uitmaken van de UCI Europe Tour. De tien wedstrijden werden zorgvuldig gekozen op basis van hun plaats op de kalender, het type parcours en hun geografische spreiding. De eindwinnaar zal een complete renner zijn die bewijst gedurende een heel jaar op niveau te kunnen rijden op verschillende types van parcours en de verantwoordelijkheid van een leiderstrui perfect aan te kunnen. Alle wedstrijden van de Lotto Cycling Cup worden live uitgezonden op de openbare omroep bij Sporza of op RTBF.

Deelnemers

Alle ploegen en renners die tot de UCI WorldTeams, ProTeams en Continental Teams behoren, kunnen deelnemen aan de wedstrijden van de Lotto Cycling Cup. Het regelmatigheidscriterium is dus open voor alle renners, zonder beperking van nationaliteit.

Doel

Het hoofddoel van de Lotto Cycling Cup is jonge renners de kans bieden zich in de kijker te fietsen in een regelmatigheidscriterium van lange duur en zich te meten met de toppers van vandaag. Rijden in ploeg, strategisch, inzicht, wilskracht en leiderscapaciteiten worden getest en gestimuleerd. Presteren in de Lotto Cycling Cup kan een rechtstreekse opstap betekenen naar de World Tour, waardoor wedstrijden in de Europe Tour kansen creëren voor jongeren.

De wedstrijden binnen de Europe Tour krijgen het steeds moeilijker doordat de meeste aandacht naar de World Tour gaat. Toch vormen deze wedstrijden de basis van de wielerpiramide, omdat net hier jonge, beloftevolle renners zich kunnen ontwikkelen. Dat maakt deze wedstrijden absoluut noodzakelijk voor het voortbestaan van het internationale wielrennen. De Lotto Cycling Cup wil deze wedstrijden een nieuwe impuls geven door ze meer in de kijker te plaatsen, waardoor zich ontegensprekelijk kansen tot nieuwe partnerships zullen aandienen.

Lokaal wordt opnieuw nationaal en internationaal: de beleving en interessesfeer rond deze wedstrijden wordt vergroot, ondersteund door een professionele en uniforme uitstraling (inkleding, VIP, aankomstzone, …). De deelnemende ProTeams en de ‘kleinere’, meer op nationaal niveau gerichte teams krijgen een nieuwe impuls, want ondanks de noodzaak aan dergelijke ploegen zijn er te weinig. De Lotto Cycling Cup verlaagt de drempel tot het wielrennen door nieuwe teams de kans te bieden in te stappen en zich in de kijker te rijden in een regelmatigheidscriterium van belang.

Samengevat, de Lotto Cycling Cup wil het circuit van de Europe Tour een boost geven. De wedstrijden in de Europe Tour zijn van zeer groot belang voor de toekomst van het internationale wielrennen. Door middel van een overkoepelend klassement winnen ze aan belang, krijgen ze meer aandacht en krijgen jonge renners er de kans zich te profileren, waardoor de toekomst van deze wedstrijden meteen verzekerd is.

Reglement Lotto Cycling Cup 2024

Onderstaand reglement vult de algemene reglementen van de UCI en KBWB aan.

Artikel 1
De Lotto Cycling Cup is een klassement georganiseerd door Pro Cycling Events. De benaming en het integrale reglement moeten worden goedgekeurd door de KBWB en UCI (Cfr. Art.6 , 1.02.06 van het UCI-reglement). Het klassement bestaat uit 10 Belgische eendagswedstrijden behorende tot de Europe Tour. De wedstrijden zijn:

 • 27 februari - GP Le Samyn (1.1)
 • 3 maart - Maselis GP Monseré (1.1)
 • 5 mei - Euro Shop Elfstedenronde Brugge (1.1)
 • 9 mei - Circuit de Charleroi Wallonie (1.1)
 • 19 mei - Antwerp Port Epic (1.1)
 • 25 mei - Van Merksteijn Fences Classic (1.1)
 • 29 mei - Circuit Franco Belge (1.Pro)
 • 8 juni - Duracell Dwars door het Hageland (1.Pro)
 • 15 augustus - Tour of Leuven (1.1)
 • 20 september - Kampioenschap van Vlaanderen (1.1)


Artikel 2

Om deel te kunnen uitmaken van de Lotto Cycling Cup moet elke nieuwe wedstrijd voldoen aan volgende voorwaarden:

 1. De organisator van de wedstrijd heeft ervaring met het organiseren van wielerwedstrijden.
 2. De organisatie van de wedstrijd dient het opgelegde draaiboek van de Lotto Cycling Cup te aanvaarden alvorens ze deel kan uitmaken van Lotto Cycling Cup.

Wedstrijden die aan deze voorwaarden voldoen, krijgen echter niet automatisch het label van een wedstrijd behorende tot Lotto Cycling Cup. Pro Cycling Events en de wegcommissie van de KBWB zijn als enigen gemachtigd om de kalender van de Lotto Cycling Cup goed te keuren.

Artikel 3

De Lotto Cycling Cup omvat een algemeen individueel klassement, gebaseerd op punten, en een strijdlustklassement per wedstrijd. Enkel UCI wegteams en hun renners komen in aanmerking voor het klassement.

 1. Algemeen individueel klassement
 2. Prijs van de strijdlust

Artikel 4
Het is niet toegestaan dat verschillende wedstrijden uit de Lotto Cycling Cup op dezelfde datum worden gereden.

Artikel 5
De wedstrijdorganisaties nodigen verplicht ploegen van het niveau WorldTour, Pro- Continentaal en Continentaal uit. Het maximum aantal renners per wedstrijd mag de 175 niet overschrijden. Onkostenvergoedingen worden aan de ploegen van het niveau WorldTour en Pro- Continentaal vergoed volgens het barema opgelegd door de UCI.

Artikel 6

Puntenbarema algemeen individueel klassement:
16-14-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1 voor de eerste 15 renners in de uitslag van elke wedstrijd.

Het algemeen individueel klassement wordt opgemaakt door optelling van de punten behaald in elke wedstrijd. In geval van ex-aequo wordt rekening gehouden met het grootste aantal eerste plaatsen en eventueel tweede en derde plaatsen. Als er dan nog steeds een ex-aequo is, zal de uitslag van de laatste wedstrijd doorslaggevend zijn.

De leider in het algemeen individueel klassement is verplicht om de leiderstrui in ontvangst te nemen tijdens de podiumceremonie. De leiderstrui mag echter niet gedragen worden tijdens de wedstrijden.

In elke wedstrijd wordt door de organisatie een dagwinnaar van de strijdlust gekozen. De trofee voor de strijdlust gaat in elke wedstrijd naar de renner die zich het meest strijdvaardig heeft getoond.

Artikel 7
Volgende renners moeten zich na elke wedstrijd aanbieden aan het podium voor de podiumceremonie:

 • Top drie van de wedstrijd
 • De leider in het algemeen individueel klassement van de Lotto Cycling Cup
 • Winnaar van de Flandrien Super 8 Strijdlust


Artikel 8

Specifieke gevallen die niet zijn opgenomen in dit specifieke regelement, worden voorgelegd aan de wegcommissie van de KBWB. De beslissingen genomen door wegcommissie van de KBWB voor wat betreft het reglement van de Lotto Cycling Cup, zijn onherroepelijk.