delieaankomst

19-jarige Arnaud De Lie sprint naar zege in GP Jean-Pierre Monseré

Arnaud De Lie (Lotto-Soudal) heeft de GP Jean-Pierre Monseré, de tweede manche in de Exterioo Cycling Cup, gewonnen. In een massasprint in het West-Vlaamse Roeselare was de amper 19-jarige sprinter uit de provincie Luxemburg sneller dan Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic). De Bondt is ook de nieuwe leider in de Exterioo Cycling Cup.

Er trok een koude en gure wind door de West-Vlaamse velden voor de start van de GP Jean-Pierre Monseré in Hooglede. Van bij de start reden vijf renners weg: Thomas Joseph (Minerva Cycling), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Jon Knolle (Saris Rouvy Sauerland), Robert Scott (WiV SunGod) en Robin Orins (Team Elevate p/b Home Solution Soenens) kregen snel een vrijgeleide van het peloton. Daar werkten enkele teams samen om de wedstrijd in Roeselare te laten eindigen op een sprint.

Noor naar voren

Halverwege de wedstrijd maakte de jonge Noor Jonas Hvideberg de sprong naar de vijf vluchters. Hij maakte handig gebruik van een gesloten overweg, waardoor de leiders enkele minuten verloren. Hvideberg moest zo maar een minuutje dichtrijden en kon nadien meeschuiven naar de herwonnen vrijheid van enkele minuten.

Naar het einde van de voorlaatste ronde slonk de voorsprong van de leiders naar een minuutje. Alpecin-Fenix, Lotto-Soudal en Sport Vlaanderen-Baloise controleerden in het peloton om hun sprinters in de zetel te zetten. Bij de laatste passage van de Ruidenberg probeerde Ghys tevergeefs zijn medevluchters achter te laten, terwijl in het peloton Dries De Bondt even zijn neus aan het venster stak.

Op de Lookhuisstraat scheurde het peloton in meerdere stukjes, maar de wind stond in het nadeel en zorgde ervoor dat de initiatiefnemers geen grote voorsprong kregen. De vier overgebleven leiders werden ingelopen, en meteen daarna zorgde de wind ervoor dat het peloton stevig gedecimeerd werd.

Straffe 19-jarige

Op de Gitsberg gooide Ludovic Robeet de laatste kaarten op tafel. De ex-winnaar van Nokere Koerse sprong weg en werd pas in de laatste kilometer gegrepen. Het peloton denderde naar de meet in Roeselare, waar Arnaud De Lie de sprint als 19-jarige zomaar eventjes regelde. Dries De Bondt werd tweede, Hugo Hofstetter derde. Die laatste is ook de leider in de Exterioo Cycling Cup.

Arnaud De Lie: “Twee kansen van de ploeg, twee zeges”

“Ik ben super blij. Hiervoor zijn we gekomen. Het was ongelooflijk. Ik heb een superploeg op het einde van de wedstrijd, met Jasper als de laatste man. Ik begon op 250 meter van de meet en kon het volhouden. Het was super dat de hele ploeg voor me werkte. Toen ik voor hen tekende, werd me dit beloofd. Dit is de tweede keer dat ik de kans kreeg van het team om voor de overwinning te gaan, en het is mijn tweede zege. Ik weet niet wat er komt. We zullen wel zien. Ik wil geen druk, maar enkel koersen. Ik doe gewoon mijn best.”

Dries De Bondt: “Gebrieft over wind in finale”

De voormalige Belgische kampioen was toch blij met zijn tweede plaats en de leidersplaats in de Exterioo Cycling Cup. “Er bleef een select groepje over na een lastige laatste ronde. We waren gebrieft dat de wind in de finale zou toenemen en we wisten na vier passages waar de wind op de kant stond. Op de laatste kasseistrook wist ik dat het daarna snel ging gaan. Daar moesten we mee zijn. Robeet viel dan nog aan in de laatste kilometers, en ik wist dat ik ernaartoe moest. Die kerel heeft zo eens Nokere Koerse gewonnen. Daarna maakte ik mee tempo en was het kijken wie er mee was. Enkel Guillaume en ik waren mee van het team. Guillaume heeft me perfect afgezet voor de sprint, maar ik zat wat ingesloten in de sprint. Ik had niet het gevoel dat ik voluit kon sprinten, maar ik ben blij met een tweede plaats. Zeker in zo’n groepssprint, want niemand verwacht dit van mij.”

Hofstetter: “De Lie nu al steviger dan mij”

“Arnaud was te sterk. Ik probeerde mee te gaan met Bert Vanlerberghe en Ethan Vernon, maar die laatste liet een gaatje. Ik kon een gaatje nemen en trok mij in gang voor de sprint. Maar De Lie was te sterk. Dit was een lastige wedstrijd, met al die wind en kasseien. Hier in Vlaanderen is het altijd nerveus koersen. Ik had wat zware benen in de finale door naar hier af te reizen. De Lie? Hij is nu al zwaarder en steviger dan mij (lacht). Hij haalt nu al een heel hoog niveau. Voor zo’n jonge kerel is het straf om zo’n mooie koers te winnen.”

Deel dit bericht