Golazo

Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup zoeken zaterdag kasseistroken en onverharde wegen op in het Hageland

De Lotto Cycling Cup en Lotto Ladies Cycling Cup strijken zaterdag neer in provincie Vlaams-Brabant, voor een nieuwe editie van Duracell Dwars door het Hageland en Elmos Dwars door het Hageland. Naar het beeld van de vorige zeven edities wordt het opnieuw een koers waar het peloton over kasseistroken en onverharde wegen moet. De aankomst van de vrouwen- en mannenkoers ligt opnieuw bovenaan de Citadel van Diest.

Voor het vierde jaar zorgt Elmos Dwars door het Hageland voor de vrouwenvariant van deze aantrekkelijke eendagswedstrijd. De vrouwen rijden 50 km minder dan de mannen, maar trekken ook van de Demervallei in Aarschot via een eerste anderhalve lokale ronde naar de aankomst op de Citadel in Diest om nog twee lokale lussen af te leggen. Wie daar na 128 km nog het sterkste eindschot in de benen heeft, mag na Lotte Kopecky vorig jaar haar naam aan de erelijst toevoegen.

In de eerste plaats kijken we dan naar de Oostenrijke Christina Schweinberger. Zij werd vorig jaar al tweede, achter Kopecky, en zal dus hopen om dit jaar een plekje beter te doen. Vanuit haar team kan ze rekenen op de steun van Marthe Truyen en Sanne Cant. Zij moeten het opnemen tegen een sterk blok van UAE Team ADQ met in de selectie Chiara Consonni, Karlijn Swinkels en leidster van de Lotto Ladies Cycling Cup, Lara Gillespie. Nog enkele namen om zaterdag in het oog te houden zijn Mischa Bredewold, Thalita de Jong, Anniina Ahtosalo, Kristen Faulkner, Sofie van Rooijen en Lucinda Brand.

De kasseistroken en gravelpaden liggen ook te wachten in de mannenkoers. De 21ste editie van Duracell Dwars door het Hageland kent dezelfde start- en finishlocatie als de vrouwen eerder op de dag, maar telt op iedere plaats een extra ronde. Met een totale afstand van 178 km is het een korte klassieker, maar de vorige edities hebben al bewezen dat de route door het Hageland bijzonder lastig is en de verbrokkeling in het peloton per strook groter wordt.

Vorig jaar ging Noors kampioen Rasmus Tiller voor de tweede keer met de zege naar huis. Hij staat zaterdag met rugnummer 1 aan de start en gaat op zoek naar zijn derde trofee. Hij kan alvast beroep doen op een beresterke ploeg met daarbij Tord Gudmestad, Jonas Abrahamsen en Søren Wærenskjold. Grootste uitdagers zijn op papier Jenno Berckmoes, Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Kaden Groves, Laurenz Rex, Luca Mozzato, Jenthe Biermans, Riley Sheehan en Emilien Jeannière, de leider in de Lotto Cycling Cup.

De ontknoping van Duracell Dwars door het Hageland is zaterdag vanaf 15u05 live te volgen op VRT1.

Deel dit bericht