IMG-20240529-WA0044

Biniam Girmay sprint naar winst in Circuit Franco-Belge

Biniam Girmay moest er enige tijd op wachten, maar in Circuit Franco-Belge was het weer raak. De 24-jarige renner van Intermarché-Wanty toonde zich na een lastige koers van 190 kilometer de snelste op de lastige aankomst in Mont-de-l’Enclus. De Fransman Axel Zingle (Cofidis) finishte als tweede voor de Zwitser Marc Hirschi (UAE Team Emirates). De Fransman Emilien Jeannière (Team Total Energies) kwam als vijfde over de streep en is daarmee de nieuwe leider in de Lotto Cycling Cup.

Vijf renners vormden de vroege vlucht. De Nederlander Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg), de Belgen Victor Vercouillie (Team Flanders-Baloise), Theo Bonnet (Philippe Wagner/Bazin), de Fransman Maximilien Juillard (Van Rysel-Roubaix en de Brit Nathan Smith (Team Novo Nordisk) bouwden een maximale voorsprong van vijf minuten op.

De achtervolging werd in het peloton vooral geleid door Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Wanty dat in Doornik een thuiskoers reed. De vijf koplopers moesten dan ook voortijdig het hoofd buigen in de lokale rondes, waardoor het spel opnieuw kon beginnen.

De Nederlander Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny) en de Noor Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) zagen vervolgens hun kans schoon en reden enige tijd voorop, maar werden bij het ingaan van de slotronde weer in de kraag gevat.

In die slotronde gingen Sjoerd Bax (UAE Team Emirates), de Noor Rasmus Thiller (Uno-X Mobility) en de Italiaan Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty) op avontuur, maar het tweetal werd op de lastige slotklim naar Mont-de-l’Enclus voorbijgesneld door de groep der favorieten. In de sprint om de overwinning was Biniam Girmay vervolgens duidelijk de snelste.

Biniam Girmay: “Eindelijk kan ik mijn goede vorm verzilveren”

Voor Girmay was de overwinning een opluchting, aangezien zijn laatste overwinning alweer van januari tijdens de Surf Coast Classic dateert. “Ik mag de ploeg enorm dankbaar zijn”, deed Girmay na afloop zijn verhaal. “Ik heb de hele dag in een zetel gezeten. Ik ben goed aan het seizoen dit jaar begonnen, maar in het voorjaar had ik veel pech. Vervolgens had ik mijn zinnen gezet op de Giro d’Italia, maar ook dat viel in het water door een val. Dat ik nu mijn vorm kan verzilveren, is een opluchting. Het geeft bovendien vertrouwen voor de toekomst.”

Axel Zingle: “Dichtbij de overwinning, maar tevreden met een tweede plaats”

De Fransman Axel Zingle sprintte naar de tweede plaats. “Ik voelde me erg sterk vandaag op de beklimmingen”, verklaarde de coureur van Cofidis na de streep. “In de sprint zat ik ook goed gepositioneerd achter Hirschi, maar Girmay was sterker vandaag. Ik werd al eens vijfde in deze koers, nu tweede. Er is dus progressie. Ik kan tevreden zijn.”

Marc Hirschi: “Ik ging te vroeg aan”

Marc Hirschi vervolledige het podium, maar had op meer gehoopt. “Ik ging te vroeg aan in de sprint”, concludeerde de Zwitser. “Desondanks is een podiumplek een mooi resultaat. Het was een zeer lastige wedstrijd. Ik heb behoorlijk afgezien. In de finale kwam het op een sprint aan en dan is timing cruciaal. Ik ging te vroeg aan, maar ik denk niet dat ik de benen had om te winnen.”

Deel dit bericht