Danish Emma Norsgaard of Movistar Team celebrates after winning the Grand Prix du Samyn one day cycling race, 99,4 km from Quaregnon to Dour, Tuesday 01 March 2022.
BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Emma Norsgaard wint Le Samyn des Dames

De Deense Emma Norsgaard heeft Le Samyn des Dames op haar naam geschreven. Na een razendspannende finale haalde ze het in de sprint voor twee Italiaanse vrouwen: Chiara Consonni en Vittoria Guazzini. 

In een gesloten wedstrijd stak de Australische Grace Brown pas op 20 kilometer van de streep het vuur aan de lont. De winnares van de Driedaagse Brugge-De Panne kreeg echter nooit veel vrijheid. 

In een spannende finale reed de Britse Alice Barnes de kloof met Brown dicht. Barnes ging solo, maar ook haar aanvalspoging was geen lang leven beschoren. 

De Nederlandse Shirin van Anrooij probeerde het dan maar met een duo-aanval met de Italiaanse Vittoria Guazzini. Derde keer, goede keer? Het zag er lange tijd goed uit, maar op honderd meter van de streep werd ook hun aanvalspoging onschadelijk gemaakt. 

De Deense Emma Norsgaard toonde zich in de sprint duidelijk sneller dan de Italiaanse Chiara Consonni. Guazzini mocht als derde toch nog mee op het podium. 

Vandaag trapten de vrouwen hun Waalse wielervoorjaar op gang. De koers barstte pas op 20 kilometer van het einde open door een aanval van de Australische Grace Brown. Het peloton controleerde de voorsprong. 

Norsgaard: ‘Overtuigd dat we het zouden afmaken in de sprint’

Movistar speelde vandaag succesvol de kaart van Norsgaard uit, al hadden ze het in de finale niet makkelijk met de vele aanvalspogingen. “Het was belangrijk om niet te panikeren”, sprak Norsgaard. “Ik was er echter van overtuigd dat we het vandaag zouden afmaken in de sprint. De ploeg heeft uitstekend werk geleverd.”

Vorig weekend liet Norsgaard zich al opvallen met een 6e plaats in de Omloop en een 2e stek in de Omloop van het Hageland. “Met zo’n resultaten kan ik alleen maar tevreden zijn. Ik had er dus wel wat vetrouwen in.”

Deel dit bericht