Exterioo Cycling Cup 
Circuit de Wallonie 2022 (BEL)
One day race from Charleroi to Charleroi

©rhodevanelsen

Exterioo Cycling Cup gaat nieuw topweekend in met Dwars door het Hageland en Euro Shop Elfstedenronde

De Exterioo Cycling Cup staat dit weekend voor een nieuw en sensationeel tweeluik. In Dwars door het Hageland (zaterdag 11 juni) maken we ons op voor de Brabantse versie van de Strade Bianche. Een dag later smeren de sprinters hun kuiten in voor de Euro Shop Elfstedenronde (zondag 12 juni).

Na een weekje pauze worden er dit weekend weer twee nieuwe hoofdstukken geschreven in het boek van de Exterioo Cycling Cup.

In Dwars door het Hageland mogen de wielerfans zich op zaterdag verwachten aan een episch verhaal. Nadat ze in 2016 een grondige facelift kreeg, ontwikkelde de wedstrijd zich tot een van de aantrekkelijkste eendagswedstrijden op Belgische bodem. Geïnspireerd door de Strade Bianche werd gekozen voor een parcours over onverharde wegen en bospaden en dat leverde de voorbije jaren keer op keer spektakel op. Met aankomst op de pittige Citadel van Diest heeft de wedstrijd een tot de verbeelding sprekende aankomststrook.

De hoofdrolspelers waren de voorbije jaren niet van de minste: Niki Terpstra (2016) en Mathieu van der Poel (2017) schreven de wedstrijd bij op hun palmares, Wout Van Aert (2016 en 2017), Quinten Hermans (2019) en Yves Lampaert (2021) stonden op het podium.

Lampaert krijgt dit jaar een herkansing, al heeft Quick.Step-Alpha Vinyl met Florian Sénéchal en Zdenek Stybar nog andere ijzers in het vuur. Bij Lotto-Soudal zal Florian Vermeersch erop gebrand zijn om zijn zege in de Antwerp Port Epic te bevestigen en is het ook uitkijken naar seizoensrevelatie en leider in de Exterioo Cycling Cup Arnaud De Lie. Kan hij het ook op onverharde wegen afmaken? En tot wat is Thibau Nys, derde in de Antwep Port Epic, in zijn eigen achtertuin in staat?

Andere interessante namen op de deelnemerslijst: titelverdediger Rasmus Tiller (Uno-X), Quinten Hermans en Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix), Jens Debusschere (B&B Hotels), Amaury Capiot (Arkéa-Samsic) en Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal). 

Euro Shop Elfstedenronde: koninklijke sprint of spel van de wind?

Een dag later is Brugge het decor voor de start en aankomst van de Euro Shop Elfstedenronde, een wedstrijd die in 2017 na een afwezigheid van bijna dertig jaar langs de grote poort terugkeerde met een beklijvend duel tussen Van Aert en Van der Poel.

Na de sprintzeges van Tim Merlier in de laatste twee edities staan er ook dit jaar weer een pak snelle jongens aan de start. Een koninklijke sprint tussen Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Fabio Jakobsen (Quick.Step-Alpha Vinyl) behoort alvast tot de opties. Ook Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert), Simone Consonni (Cofidis), Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces) en het jonge Australische sprinttalent Kaden Groves (Team BikeExchange Jayco) zullen hun snelle benen willen laten zien.

Of zorgen de vrijbuiters voor een verrassend scenario. Wind en kasseien kunnen alvast een bondgenoot zijn. Na zijn knappe zege in de Giro d’Italia zal Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) ongetwijfeld een plannetje in zijn hoofd hebben.

Exterioo Cycling Cup: loopt De Lie verder uit?

In de tussenstand van de Exterioo Cycling Cup begint Arnaud De Lie (63 punten) met een voorsprong van 14 punten op Gerben Thijssen (49 punten) aan het tweeluik. Bij een goed resultaat in Dwars door het Hageland kan de 20-jarige sensatie een optie nemen op de eindzege, Thijssen kan een dag later een goede zaak doen. Beide renners zullen elkaar dit weekend niet tegenkomen.

TV

Dwars door het Hageland is zaterdag vanaf 13u30 live te volgen op Sporza.
De Euro Shop Elfstedenronde is zondag vanaf 17u10 live te volgen op Sporza.

Stand na 7 manches:

1. Arnaud De Lie 63 punten
2. Gerben Thijssen 49
3. Hugo Hofstetter 40
4. Dries De Bondt 35
5. Pierre Barbier 29
6. Andrea Pasqualon 27
7. Dries Van Gestel 25
8. Lionel Taminiaux 25
9. Axel Zingle 22
10. Piet Allegaert 22

Deel dit bericht