Exterioo Cycling Cup opent met GP Le Samyn het Waalse wielerseizoen

Na het openingsweekend in Vlaanderen trekt op dinsdag 1 maart de GP Le Samyn het wielerseizoen in Wallonië op gang. In de eerste manche van de Exterioo Cycling Cup gaat titelverdediger Tim Merlier op zoek naar een nieuwe overwinning. Al zijn snelle benen daarvoor niet genoeg.

De GP Le Samyn is aan zijn 44ste editie toe en blijft trouw aan zijn succesvol recept. In een wedstrijd over 209 km tussen Quaregnon en Dour zijn wind, kasseien en enkele venijnige beklimmingen de belangrijkste scherprechters van de Waalse opener van het wielerseizoen.

In de finale moeten de renners vier lokale rondes afwerken met daarin vijf kasseistroken: goed voor een totaal van 12 km kinderkopjes. “Het wordt een pittige wedstrijd, want de stenen liggen er slecht bij”, voorspelt organisator Jean-Luc Vandenbroucke. Het einde van de laatste strook, de gevreesde Rue de Belle Vue, ligt op 2 km van de streep.

Merlier: ‘Deze kasseien liggen mij wel’

Sprinters of puncheurs? Moeilijk te voorspellen wie aan het langste eind trekt. Titelverdediger Tim Merlier heeft van de GP Le Samyn opnieuw een doel gemaakt. “De zege van vorig jaar betekende veel voor mij”, blikt de sprinter van Alpecin-Fenix terug. “Je moet van goeden huize zijn om deze wedstrijd te winnen, maar die kasseien liggen mij wel.”

Merlier won vorig jaar negen wedstrijden, dit seizoen wil de voormalige Belgische kampioen bevestigen. “Niet per se qua kwantiteit, wel wat de kwaliteit betreft. Ritzeges in de Tour of Giro mogen zeker herhaald worden, maar daarnaast droom ik van een semiklassieker. Als die grote vis binnen is, wil ik aan het aantal overwinningen denken.”

In Le Samyn kruist Merlier opnieuw de degens met Kuurne-Brussel-Kuurne-winnaar Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl), die hem in de Ronde van de Algarve al een keer klopte. “Hij zit op een heel hoog niveau, maar ik kwam toch in de buurt. Ik zal blijven proberen tot ik win. In Le Samyn is het bovendien anders koersen. Je kan niet rekenen op een sprint, je moet voortdurend alert zijn. Dat vraagt veel meer energie.”

Sterk deelnemersveld

Naast Merlier en Jakobsen verschijnt met Pascal Ackerman (UAE Team) in Quaregnon nog een absolute topsprinter aan de start. Lotto-Soudal rekent op de drietand Philippe Gilbert – Victor Campenaerts – Arnaud De Lie. Tweevoudig winnaar Niki Terpstra (TotalEnergies) kan dan weer een gooi doen naar het record van Johan Capiot.

Andere namen om naar uit te kijken: Oliver Naesen (AG2R Citroën), Lukas Pöstlberger en Ide Schelling (Bora-Hansgrohe), Max Walscheid en Piet Allegaert (Cofidis), Andrea Pasqualon en Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic), Jens Debusschere (B&B Hotels), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) en Rasmus Tiller (Uno-X).

De GP Le Samyn is dinsdag vanaf 13u55 live te volgen op Sporza (Eén) en RTBF (Tipik).

Wie volgt Kopecky op?

Voor de mannen van start gaan, is het eerst de beurt aan de vrouwen. Le Samyn des Dames, ook wel de Memorial Roger Delhaye genoemd, is 99,4 km lang. De vrouwen werken in de finale drie keer het lokale parcours af. In de elfde editie gaan we op zoek naar een opvolgster voor Lotte Kopecky. Recordhoudster is de Nederlandse Chantal Van den Broek-Blaak met drie overwinningen.

Exterioo Cycling Cup

De GP Le Samyn is de opener van de Exterioo Cycling Cup, het regelmatigheidscriterium van 11 Belgische en Nederlandse koersen met een uniek karakter in de UCI Europe Tour. Elke wedstrijd heeft zijn eigen DNA: kasseien, onverharde stroken, klimkilometers, sprinterswedstrijd, … Het eindklassement beloont een echte allrounder.

Deel dit bericht