Belgian Florian Vermeersch of Lotto Soudal celebrates as he crosses the finish line to win the 'Antwerp Port Epic' cycling race, 181,3km in and around Antwerp, Sunday 22 May 2022. BELGA PHOTO DAVID STOCKMAN

Florian Vermeersch knalt naar eerste profzege in Antwerp Port Epic

Florian Vermeersch heeft zijn eerste profzege beet. De renner van Lotto-Soudal won na een solo in de slotkilometers de Antwerp Port Epic, de vijfde manche van de Exterioo Cycling Cup. Zijn ploegmaat Arnaud De Lie is de nieuwe leider in het algemene klassement.

De eerste koersuren werden gekleurd door zes renners: Sven Burger (BEAT Cycling), Eamon Franck (EvoPro), Stijn Siemons (Geofco Doltcini), Jacob Relaes (Tarteletto-Isorex), Roel van Sintmaartensdijk (Volkerwessels CT) en Tom Sexton (Black Spoke). Het zestal kreeg een maximale voorsprong van drie en een halve minuut.

In de achtergrond zorgden de onverharde stroken en kasseien in de Antwerpse polders voor een natuurlijke schifting. Toen op 50 km van de streep de vroege vlucht werd gegrepen, was het peloton al serieus uitgedund.

Regen aan demarrages

Onder een stralend lentezonnetje regende het plots demarrages. Zes renners slaagden er finaal in om zich af te scheiden van het peloton: Gianni Vermeersch en Timo Kielich (Alpecin-Fenix), Adrien Petit (Intermarché-Wanty), Florian Vermeersch (Lotto-Soudal), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) en Thibau Nys (Baloise-Trek Lions). Opmerkelijk: Reynders had tussendoor al de sprong naar de vroege vlucht gemaakt en pikte ook nu zijn wagonnetje aan. Hij zou finaal vierde worden en werd beloond met de prijs voor de strijdlust. 

In een spectaculaire finale zorgden de onverharde stroken en kasseien niet meer voor afscheiding. In de slotkilometers dropte Gianni Vermeersch verschillende bommetjes. Nys kroop mee in het wiel van de renner van Alpecin-Fenix, maar het duo werd terug tot de orde geroepen.

Eerste zege voor Vermeersch

De demarrage van Florian Vermeersch was wel succesvol. De youngster van Lotto-Soudal knalde zijn naamgenoot en Nys uit het wiel en hield het duo met succes af. Voor Vermeersch, vorig jaar nog tweede in Parijs-Roubaix, zijn eerste overwinning als prof. Gianni Vermeersch en Nys vervolledigden het podium.

In de achtergrond sprintte Arnaud De Lie naar de zesde plaats. Voor de ploegmaat van winnaar Vermeersch was dat voldoende om de leiderstrui in de Exterioo Cycling Cup over te nemen van Hugo Hofstetter.

Vermeersch: ‘Goed gegokt’

Een dolgelukkige Vermeersch sprak achteraf de pers toe. “In de finale was het een beetje gokken om de beslissing te forceren”, zei de winnaar. “Op de meeste stroken stond er tegenwind. Gelukkig heb ik op het juiste moment mijn versnelling geplaatst. Pas op 75 meter van de streep voelde ik me zegezeker. Het is niet te vatten dat ik hier mijn eerste profzege pak. Ik ben superblij.”

Gianni Vermeersch probeerde zijn ontgoocheling te verbijten. “Met Timo Kielich en ik hadden we in de finale een mannetje meer, maar het was een heel moeilijk tactisch spelletje. Bij de aanval van Florian zat ik op de limiet, hij had meteen vijftig meter. Ik kon me nog wel herpakken, maar had niet meer voldoende in de tank om de kloof te dichten.”

Een verrassend sterke Thibau Nys had vrede met zijn derde plaats. “Ik denk dat ik het perfect heb aangepakt in de finale. Ik geloofde in de zege en heb een beetje gegokt, anders stond ik nu niet op het podium. Uiteindelijk waren er twee renners sterker, daar kan ik mee leven. Het is een goede basis om op verder te bouwen.”

Deel dit bericht