WhatsApp Image 2022-09-16 at 6

Jakobsen kroont zich tot ‘Kampioen van Vlaanderen’

Europees kampioen Fabio Jakobsen heeft zich ook tot ‘Kampioen van Vlaanderen’ gekroond. De Nederlander was in het sprintersfestival van Koolskamp Koers, de laatste manche van de Exterioo Cycling Cup, sneller dan Caleb Ewan en Dylan Groenewegen.

De eindzege in de Exterioo Cycling Cup was al binnen voor Arnaud De Lie, maar in het Kampioenschap van Vlaanderen stond er vrijdag nog veel op het spel: de winnaar ging als ‘Kampioen van Vlaanderen’ naar huis met de felbegeerde Leeuwentrui.

Het deelnemersveld in Koolskamp was er eentje om duimen en vingers van af te likken: Tim Merlier, Fabio Jakobsen, Mark Cavendish, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Jordi Meeus, … De snelste benen van het peloton verschenen bijna allemaal aan de start.

Vijf vroege vluchters

De renners kregen dertien lokale en biljartvlakke rondes van 15.1 kilometer voor de wielen geschoven. Vijf renners kozen in de eerste ronde al voor de aanval. De Zwitser Johan Jacobs kreeg het gezelschap van twee Belgen (Lorenz Van de Wynkele en Warre Vangheluwe), een Nederlander (Nick Van der Meer) en een Fransman (Gwen Leclainche).

Het peloton hield de voorsprong van het kwintet een hele dag onder controle en rekende in de slotronde de laatste vluchters in. Tussendoor konden ook de stevige wind en enkele regenbuien niet voor wat extra animo zorgen. Merlier en Groenewegen maakten wel even kennis met het asfalt, maar pikten al snel hun wagonnetje terug aan.

Jakobsen klopt Ewan

Ewan werd door Lotto-Soudal perfect ingeleid voor de sprint, maar de Australiër greep nipt naast de bloemen. In de laatste meters zag hij langs rechts Jakobsen naar de zege sprinten. Groenewegen vervolledigde met een derde plaats een indrukwekkend podium.

“Sprintersetappe uit grote ronde”

Fabio Jakobsen boekte in het Kampioenschap van Vlaanderen zijn dertiende overwinning van het seizoen. “Het leek een beetje op een sprintersetappe uit een grote ronde”, vertelde de Nederlander in het flashinterview. “De wind was sterk, maar het was onvoldoende om waaiers te trekken. In d sprint heeft de ploeg me zo goed mogelijk voorin gehouden. Dan is het mooi om in deze trui te winnen. Heel even verloor ik het wiel van Bert Van Lerberghe. Hij trok daarna goed door en de andere sprinters twijfelden, waardoor ik toch nog een gaatje kon vinden.”

Deel dit bericht