Golazo

Lotto Cycling Cup heeft midweekse afspraak in Doornik en Mont-de-l’Enclus voor 83ste editie Circuit Franco-Belge

Woensdag wordt tussen Doornik en Mont-de-l’Enclus, in de provincie Henegouwen, de zesde manche van de Lotto Cycling Cup gereden. Zwitsers kampioen Marc Hirschi, de Noor Rasmus Tiller, de Australische sprinter Kaden Groves en Laurenz Rex behoren op papier tot de grootste kanshebbers op het pittige parcours.

Het Circuit Franco-Belge is een koers die in de loop van de geschiedenis al enkele keren van aanzicht veranderd is: een meerdaagse rittenkoers, een naamswijziging naar de Eurometropool Tour, tot de eendagswedstrijd Circuit Franco-Belge die het vandaag nog is. Sinds vorig jaar met Doornik als vertrekplaats en de aankomst in Mont-de-l’Enclus, wat voor een aantrekkelijk en heuvelachtiger slot van de wedstrijd zorgt, en een laatste kilometer die op het lijf is geschreven van de punchers.

Na de start in Doornik rijdt het peloton voor een eerste keer richting de taalgrens van Wallonië en Vlaanderen, met een eerste passage aan de finish in Mont-de-l’Enclus om terug te keren voor een grotere lus richting startplaats Doornik. Na een tweede passage aan de finish moeten de renners nog vijf lokale rondes afleggen van elk 22,6 km. Met onderweg de beklimmingen van de Col du Horlitin, de Côte du Trieu en de oplopende aankomststrook in Mont-de-l’Enclus zijn er genoeg kansen om het peloton uit te dunnen.

Vorig jaar werden de vele aanvalspogingen tenietgedaan om uiteindelijk met een kleinere groep aan de laatste kilometer te beginnen. De vraag is op welk scenario het woensdag zal uitdraaien en wie er Arnaud De Lie opvolgt op de erelijst. Eventuele regenbuien onderweg kunnen het woensdag extra lastig maken voor het peloton.

Voor kanshebbers op de overwinning in het 83ste Circuit Franco-Belge kijken we op de voorlopige startlijst in de eerste plaats naar Zwitsers kampioen en heuvelspecialist Marc Hirschi. De tweede van vorig jaar, Rasmus Tiller, zal deze editie een plaats beter proberen te doen. Van onder meer Kaden Groves, Axel Zingle, Corbin Strong, Vincenzo Albanese, Riley Sheehan, Joseph Blackmore, Lorenzo Rota, Hugo Page en Jonas Abrahamsen mogen we ook verwachten dat ze er in de finale nog bij zijn. Als we naar de top 10 van het Lotto Cycling Cup-klassement kijken zijn Laurenz Rex, Emilien Jeannière, Francisco Galván en Vito Braet van de partij en kunnen ze allemaal een gooi doen naar de voorlopige leidersplaats.

Woensdag is de finale van het Circuit Franco-Belge live te volgen op VRT1 en RTBF vanaf 15u15.

Klassement Lotto Cycling Cup na vijf manches:

  1. Alexander Kristoff 32 punten
  2. Jarne Van de Paar 30
  3. Arnaud De Lie 28
  4. Laurenz Rex 27
  5. Emilien Jeannière 25

Deel dit bericht