Italian Matteo Trentin of UAE Team Emirates celebrates after winning the Grand Prix du Samyn one day cycling race, 201,9 km from Quaregnon to Dour, first (out of 11) round of the Exterioo Cycling Cup, Tuesday 01 March 2022, in Dour.
BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Matteo Trentin opent zijn rekening van 2022 in Dour

Matteo Trentin is de opvolger van Tim Merlier op de erelijst van Le Samyn. De Italiaan verwees in een groepje met acht ex-winnaar Hugo Hofstetter naar de tweede plaats. Dries De Bondt vervolledigde het podium. 

In de Waalse openingsklassieker van het wielerseizoen kregen de renners 209 kilomter tussen Quaregnon en Dour voor de wielen geschoven. De eerste wedstrijduren werden gekleurd door een een vlucht van zes renners.

Op 40 kilometer van de streep brak de wedstrijd definitief open onder impuls van Oliver Naesen en Matteo Trentin. Het peloton verbrokkelde tot een kopgroep van 20 renners. De voormalige Belgische kampioen zag zijn kansen op winst na een lekke band echter smelten als sneeuw voor de zon. 

Zat ook niet mee voorin: Fabio Jakobsen. De Nederlandse winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne had de slag gemist en zo zag Tim Merlier zijn kansen op een tweede opeenvolgende overwinning stijgen. 

Bij de volgende schifting moest echter ook de West-Vlaming overboord. Er bleef nog een kopgroep van acht renners over. Een bedrijvige Victor Campenaerts kreeg in de finale het gezelschap van Trentin, Hugo Hofstetter, Stan Dewulf, Dries Van Gestel, Bert Van Lerberghe, Loïc Vliegen en Dries De Bondt. 

Campenaerts, De Bondt en Trentin dropten nog een paar bommetjes, maar niemand capituleerde. In de sprint trok de Italiaan toch aan het langste eind. Hofstetter en De Bondt mochten mee op het podium. 

Trentin: ‘Eindelijk win ik nog eens’

Matteo Trentin trakteerde het publiek in Dour op een oerschreeuw. In de voorbije twee seizoenen wist de Italiaan slechts één keer te winnen, nu opent hij zijn rekening van 2022 al in maart. 

“Mijn plannetje heeft goed gewerkt”, glunderde Trentin. “Ik wilde vandaag meegaan in een ontsnapping om zo Fabio Jakobsen overboord te gooien. Eindelijk is het mij gelukt om nog eens te winnen, dankzij een slimme sprint. 

Hofstetter: ‘Zat ingesloten, maar Trentin is verdiende winnaar’

Hugo Hofstetter was in 2020 al winnaar van Le Samyn, maar kon zijn kunstje niet overdoen. “In de sprint zat ik wat ingesloten”, legt de Fransman uit. “Op die manier verloor ik veel snelheid en geraakte ik niet meer over Trentin.”

“Ik ben echter tevreden over de wedstrijd die ik vandaag heb gereden. Ik heb offensief gekoerst en mee de wedstrijd gedragen, dat stemt mij tevreden. Ook Matteo Trentin heeft vandaag veel werk verricht. Hij is een verdiende winnaar.”

De Bondt: ‘Ontgoocheld’

Dries De Bondt was op de derde plaats de eerste Belg in de uitslag, maar de renner van Alpecin-Fenix had in Dour op meer gehoopt. “Na de Omloop Het Nieuwsblad was ik gemotiveerd om mij hier vandaag te tonen. Een derde plaats is niet slecht, maar ik ben toch een beetje ontgoocheld. Ik heb vandaag zeker niet mijn beste sprint gereden en ben te laat begonnen.”

Deel dit bericht