Sprintersfestival in Koolskamp

Nog één keer vlammen en het eerste jaar van de Exterioo Cycling Cup zit erop. Afsluiten doen we op vrijdag 16 september met een klassieker: het Kampioenschap van Vlaanderen. Wie volgt er straks in Koolskamp Jasper Philipsen op en zet zich in een rijtje van straffe winnaars?

De eerste jaargang van de Exterioo Cycling Cup was een groot succes. Van de winst van Matteo Trentin in de GP Le Samyn, over de klinkende zeges van Arnaud De Lie (GP Monseré en Marcel Kint Classic) en de straffe solo’s van Florian Vermeersch (Antwerp Port Epic) en Oscar Riesebeek (Dwars door het Hageland) tot de Noorse triomf van Alexander Kristoff in het Circuit Franco Belge. Het voorbije seizoen was een opeenvolging van straffe momenten.

Ook de afsluiter van het seizoen belooft voor vuurwerk te zorgen. De 106de editie van het Kampioenschap van Vlaanderen, in de volksmond beter bekend als Koolskamp Koers, kan met elf WorldTour-ploegen aan de start rekenen op een sterk deelnemersveld met een pak snelle jongens.

Zo krijgt Caleb Ewan (Lotto Soudal) de kans om zijn niet-selectie voor het WK in eigen land door te spoelen met een overwinning. Al moet de Australiër dan wel afrekenen met Mark Cavendish en Fabio Jakobsen (Quick Step-Alpha Vinyl). De Nederlander staat met 12 overwinningen op een derde plaats in de zegestand van 2022. Met Dylan Groenewegen (Team BikeExchange) en Cees Bol (Team DSM) heeft Nederland nog twee snelle ijzers in het vuur.

De Vlaamse/Belgische eer tussen al dat sprintgeweld wordt hoog gehouden door Belgisch kampioen Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck), Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Amauy Capiot (Arkéa-Samsic) en Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise). Andere snelle jongens die op de loer liggen: Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck), Simone Conssoni en Max Walscheid (Cofidis) en Alex Aranburu (Movistar).

13 lokale rondes

De kans op een sprintersfestival in Koolskamp is dus groot. Of gooit er een aanvaller of een groepje vluchters roet in het eten? De renners krijgen in de laatste manche van de Exterioo Cycling Cup 13 lokale rondes van 15,1 km voor de wielen geschoven, waarvan de laatste 2,5 km bijna kaarsrecht richting de finish. Het parcours is voor de niet-sprinters geen bondgenoot, maar een perfecte gelegenheid voor de toeschouwers om de renners meerdere malen te zien passeren.

Exterioo loungeset voor De Lie

Voor de winnaar van het Kampioenschap van Vlaanderen wacht straks traditioneel een Leeuwentrui. De eindwinnaar van de Exterioo Cycling Cup is nu al bekend. Arnaud De Lie, die niet aan de start zal staan, heeft na tien manches een onoverbrugbare voorsprong van 24 punten op eerste achtervolger Gerben Thijssen. De renner van Lotto-Soudal houdt aan zijn eindzege een Cosito loungeset in teak van Exterioo over en kan straks na een sterk seizoen optimaal genieten van zijn tuin.

Deel dit bericht