WhatsApp-Image-2024-02-27-at-14.36.33

Guazzini wint GP Le Samyn na spannende finale

Vittoria Guazzini van FDJ-Suez heeft de GP Le Samyn voor vrouwen gewonnen. In de eerste manche van de Lotto Ladies Cycling Cup van 2024 was ze de snelste van een kopgroep na een bloedstollende finale. De vijf leidsters moesten alles geven om finaal uit de greep van het peloton te blijven. De Italiaanse kon Anniinna Ahtosalo, Christina Schweinberger, Karlijn Swinkels en Anneke Dijkstra aftroeven in een sprint met vijf in Dour.

Karlijn Swinkels (UAE Team ADQ), Anniina Ahtosalo (UnoX-Mobility) en Anneke Dijkstra (VolkerWessels Women’s Pro Cycling Team) waren gemotiveerd voor deze Waalse klassieker en pakten met hun vroege vlucht meer dan twee minuten. Bij het opdraaien van de plaatselijke ronden van 26 kilometer met telkens vijf kasseistroken, controleerde Team DSM-Firmenich PostNL het peloton om de vroege vlucht binnen schot te houden voor hun sprintster Charlotte Kool.

In de voorlaatste ronde gingen Christina Schweinberger (Fenix-Deceuninck), Vittoria Guazzini (FDJ-Suez) en Wilma Aintila (Lotto-Dstny) in de tegenaanval. Het gat van iets meer dan een minuut was te overbruggen voor deze moedige vrouwen. Ook het peloton gaf zich niet gewonnen en bleef tempo maken in de laatste ronde. We kregen een bloedstollende finale. Op enkele kilometers van het einde konden Schweinberger en Guazzini, die afgelopen twee jaar telkens derde werd in Le Samyn, komen aansluiten bij de koploopsters. Ondertussen was het peloton ook blijven naderen. Alles zat op een zakdoek en het werd een secondespel.

Scheinberger, Swinkels, Dijkstra, Guazzini en Ahtosalo konden net uit de greep blijven van een aanstormend peloton en sprintten onder z’n vijven voor de zege in Dour. De sterke Guazzini kon haar concurrentes afhouden met een sterke sprint. Ze won deze GP Le Samyn voor Anniina Ahtosalo en Christina Schweinberger.

De 23-jarige was zeer blij dat ze na haar ereplaatsen afgelopen jaren nu deze kasseiklassieker kon winnen. “Twee jaar geleden zat ik in de ontsnapping en lanceerde ik mijn sprint wat te laat met een terugkomend peloton. Ik ben vandaag gewoon volle gas gegaan tot het einde. Ik had vertrouwen en kende de finale. Dit is een grote opluchting voor mij.”

Een zeer spannende wedstrijd, deze eerste Lotto Ladies Cycling Cup, met een meer dan verdiende winnares. Het was in de straten van Dour uitkijken wie finaal de zege op zak zou steken in deze felbevochten wedstrijd.

Deel dit bericht