Golazo

Ewan, Thijssen en Nizzolo strijden in Koolskamp voor eindzege Lotto Cycling Cup, met Philipsen en Jakobsen als scherprechters

Vrijdag staat in de 107de editie van het Kampioenschap van Vlaanderen de felbegeerde leeuwentrui én de eindezege in de Lotto Cycling Cup op het spel. We gaan in Koolskamp op zoek naar de opvolger van Fabio Jakobsen als kampioen van Vlaanderen en van Arnaud De Lie als eindwinnaar van de Lotto Cycling Cup, een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland. Jakobsen is net als Jasper Philipsen een grote kanshebber op de dagzege in Koolskamp, maar voor de eindzege in de Lotto Cycling Cup gaat het vrijdag tussen Caleb Ewan, Gerben Thijssen en Giacomo Nizzolo.

Het Kampioenschap van Vlaanderen, ook bekend als Koolskamp Koers, is één van de oudste nog bestaande wielerwedstrijden ter wereld, voor het eerst betwist in 1908. Op de erelijst prijken namen van iconische wielerhelden. Van de eerste Belgische Tourwinnaar Odiel Defraeye over Briek Schotte, Rik Van Looy, Eddy Merckx en Johan Museeuw tot topsprinters Marcel Kittel, André Greipel, Jasper Philipsen en titelverdediger Fabio Jakobsen.

Daar mag straks een nieuwe topper aan toegevoegd worden. Het deelnemersveld van het 107de Kampioenschap van Vlaanderen, met tien WorldTour-ploegen aan de start, is er eentje om duimen en vingers van af te likken. Met titelverdediger Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step), groene trui Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Janik Steimle (Soudal Quick-Step) en Dylan Groenewegen (Team Jayco Alula) staan de vier laatste winnaars aan de start. Opmerkelijke statistiek: Groenewegen stond in de laatste vijf edities vijf keer op het podium. Zet de Nederlander die straffe reeks straks verder?

Koninklijke sprint

Topsprinters Groenewegen, Jakobsen en Philipsen krijgen stevige concurrentie in hun jacht naar een tweede leeuwentrui. Lotto-Dstny rekent op de snelle benen van Caleb Ewan. De Australiër was dit seizoen in de Lotto Cycling Cup al aan het feest in de Van Merksteijn Fences Classic en werd twee keer tweede, in de Euro Shop Elfstedenronde Brugge en de Maselis GP Jean-Pierre Monseré.

Andere sprinters om vrijdag in Koolskamp in het oog te houden: Gerben Thijssen (Intermarché – Circus Wanty), Nacer Bouhanni (Team Arkea-Samsic), Milan Fretin (Team Flanders – Baloise), Matteo Moschetti (Q 36.5 Pro Cycling Team), Giacomo Nizzolo (Israel – Premier Tech), Marc Sarreau (AG2 Citroën Team), Bryan Coquard (Cofidis) en Max Walscheid (Cofidis). Zo’n pakket spurters kan niet anders dan een koninklijke sprint opleveren, toch? Of zorgt een baroudeur – zoals Janik Steimle in 2019 – voor een verrassende uitval?

Wie pakt de eindzege?

Naast de felbegeerde leeuwentrui staat in Koolskamp ook de eindzege in de Lotto Cycling Cup op het spel. Na negen van de tien manches wordt het klassement aangevoerd door Caleb Ewan. De Australiër totaliseert 44 punten, 4 punten meer dan eerste achtervolger Gerben Thijssen. De Italiaan Giacomo Nizzolo begint aan de slotmanche met een achterstand van 8 punten op Ewan. Thijssen en Nizzolo zijn de enige renners die Ewan nog van zijn troon kunnen stoten. Een dagzege levert 16 punten op, een achtste plaats 8 punten, een twaalfde plaats 4 punten.

Aankomst rond 16u

De renners zullen vrijdag in en rond Koolskamp 13 rondjes van 15 km afleggen. De aankomst wordt verwacht rond 16u. Ruim op tijd om daarna nog de finale van de 19de etappe van de Ronde van Spanje mee te pikken.

PRAKTISCHE INFO KAMPIOENSCHAP VAN VLAANDEREN

Programma vrijdag 15 september 2023:
• 11u00: Ploegvoorstelling op Dorpsplein
• 12u15: Start Kampioenschap van Vlaanderen
• 16u00: Voorziene aankomst

Live op tv:
Het Kampioenschap van Vlaanderen is op vrijdag 15 september vanaf 14u20 live te volgen op Sporza op VRT 1.

Klassement Lotto Cycling Cup:

  1. Caleb Ewan 44 punten
  2. Gerben Thijssen 40
  3. Giacomo Nizzolo 36
  4. Timothy Dupont 33
  5. Timo Kielich 32
  6. Hugo Hofstetter 32
  7. Milan Menten 28
  8. Sam Welsford 26
  9. Florian Vermeersch 25
  10. Jakub Mareczko 21

Kalender Lotto Cycling Cup:
• dinsdag 28 februari 2023: GP Le Samyn (Dour) >> Milan Menten
• zondag 5 maart 2023: Maselis GP JP Monseré (Roeselare) >> Gerben Thijssen
• donderdag 18 mei 2023: Circuit de Charleroi Wallonie (Charleroi) >> Jordi Meeus
• zaterdag 20 mei 2023: Veenendaal – Veenendaal (Veenendaal) >> Dylan Groenewegen
• zondag 21 mei 2023: Antwerp Port Epic (Antwerpen) >> Dries De Bondt
• zaterdag 27 mei 2023: Van Merksteijn Fences Classic (Zwevegem) >> Caleb Ewan
• zaterdag 10 juni 2023: Duracell Dwars door het Hageland (Diest) >> Rasmus Tiller
• zondag 11 juni 2023: Euro Shop Elfstedenronde (Brugge) >> Jasper Philipsen
• dinsdag 15 augustus 2023: Tour of Leuven (Leuven) >> Arnaud De Lie
• vrijdag 15 september 2023: Kampioenschap van Vlaanderen (Koolskamp)

Deel dit bericht