Kramon

Ex-wereldkampioene Marta Bastianelli domineert sprint-à-deux in GP Le Samyn

De twaalfde editie van de GP Le Samyn des Dames is een prooi geworden voor de Italiaanse Marta Bastianelli. De 35-jarige sprintster van UAE Team ADQ was in Dour net iets sneller dan haar vluchtkompaan en landgenote Maria Giulia Confalonieri (Uno-X Pro Cycling Team). Vittoria Guazzini (FDJ – Suez) vervolledigde het Italiaans getinte podium door de spurt van een uitgedund peloton te winnen.

Onder een waterig winterzonnetje liep de Grand Place van Quaregnon vol voor de presentatie van de 25 vrouwenteams. Onder de deelnemers enkele grote namen zoals Chiara Consonni, die vorig jaar nog Dwars door Vlaanderen op haar naam schreef, Belgisch kampioene Kim De Baat en Urska Zigart, aka mevrouw Tadej Pogacar.

De rensters mochten zich opmaken voor 99 km en zo’n 9 km aan kasseistroken. Na een erg hectische beginfase met een paar valpartijen scheurde het peloton in drie stukken. Maar bij het opdraaien van de lokale ronde troepte alles weer samen. Met een gegroepeerd peloton van een tachtigtal rensters trokken we de tweede wedstrijdhelft in.

Daarin bleken vooral de vrouwen van AG Insurance – Soudal Quick-Step erg actief: zij menden het pak in functie van hun Finse kopvrouw Lotta Henttala. Helaas kreeg de 33-jarige sprintster op 13 km van de streep af te rekenen met materiaalpech, net op het moment dat er vooraan op de Côte de la Roquette een bommetje gedropt werd. Weg kansen.

Uiteindelijk haastte een uitgedunde groep zich in gesloten slagorde richting de laatste kasseistrook van de dag, de 500m lange Rue de Belle Vue. Daar zorgde nerveus gewring voor nog een slachtoffer onder de favorieten: Arianna Fidanza (Ceratizit-WNT Pro Cycling) ging tegen de vlakte en kon meteen een kruis maken over haar ambities.

Met nog een handvol kilometers te gaan achtte Marta Bastianelli haar moment gekomen. Ze trok stevig door op het porfier en kreeg enkel nog Maria Giulia Confalonieri mee in haar zog. De twee stoomden richting finish en konden het aanstormende peloton in de laatste rechte lijn vlot afhouden.

In de sprint stond geen maat op Bastianelli, die na een derde plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en een tweede in de Omloop van Het Hageland de lijn gewoon doortrekt en resoluut voor de zegeruiker ging. Confalonieri strandde op meer dan een fietslengte. In de achtergrond pakte Vittoria Guazzini met gemak de bronzen plak.

Bastianelli: “Ik wil me bij Confalonieri verontschuldigen”

Na afloop liet de ex-wereldkampioene die aan haar laatste seizoen bezig is, optekenen dat ze de teamorders perfect opvolgde: “Zoals besproken viel ik aan op de laatste kasseistrook. Ik kreeg met Maria Giulia Confalonieri een heel sterke renster mee. Ik wil me bij haar verontschuldigen omdat ik niet echt mee ronddraaide, maar ik hield de sprint in het achterhoofd. Ik wist niet goed of ik moest doorzetten in de spurt of niet, maar ik ben er vol voor gegaan en dat loonde voor mij en mijn team.”

Deel dit bericht