Exterioo Cycling Cup gaat dit weekend verder met Veenendaal-Veenendaal en Antwerp Port Epic

Na een pauze van twee maanden breekt er een drukke periode aan in de Exterioo Cycling Cup. Komend weekend staan met Veenendaal-Veenendaal (zaterdag 21 mei) en de Antwerp Port Epic (zondag 22 mei) twee mooie en uitdagende wedstrijden op het menu. Wie treedt er in de voetsporen van Zakkari Dempster en Mathieu van der Poel?

Na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie maakt Veenendaal-Veenendaal op zaterdag 21 mei opnieuw zijn opwachting op de internationale wielerkalender. De Utrechtste Heuvelrug mag dan wel het parcours kleuren, in Veenendaal zijn vaak de sprinters aan zet. In de laatste tien edities slaagden alleen Yves Lampaert (2014) en Zakkari Dempster (2019) erin om en massasprint te ontlopen.

Ook dit jaar sieren er veel snelle jongens de startlijst. Recordhouder Dylan Groenewegen (Team BikeExchange-Jayco) schreef Veenendaal-Veenendaal al drie keer op zijn palmares (2015, 2016 en 2018) en is tuk op een vierde triomf. De sprintzege tegen Fabio Jakobsen in de Ronde van Hongarije zal hem zeker vertrouwen bezorgen.

Om zijn record scherper te stellen moet Groenewegen in Veenendaal wel afrekenen met zijn landgenoot Olav Kooij (Team Jumbo-Visma), ook aan het feest in de Ronde van Hongarije, en Alexander Kristoff. De Noor van Intermarché-Wanty-Gobert is op zijn 34ste aan een uitstekend seizoen bezig met zeges in de Clasica de Almeria en de Scheldeprijs.

Andere snelle jongens aan de start: Sam Welsford (Team DSM), Jakub Marezcko (Alpecin-Fenix), Rudy Barbier (B&B Hotels), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces), Arvid De Klejin (Human Powered Health) en Nacer Bouhanni (Team Arkea-Samsic). Bij Lotto Soudal hebben ze met de drietand Victor Campenaerts-Brent Van Moer-Florian Vermeersch verschillende ijzers in het vuur om een massasprint te ontlopen.

Antwerp Port Epic: wie wordt de nieuwe havenkoning?

Een dag na de Utrechtste Heuvelrug vormen de Antwerpse polders en de Antwerpse haven het indrukwekkende decor voor de vijfde editie van de Antwerp Port Epic. De renners krijgen ten noorden van Antwerpen een spectaculair parcours over kasseien en onverharde wegen voorgeschoteld. Een jaar geleden kroonde Mathieu van der Poel zich in de schaduw van het adembenemende Antwerpse Havenhuis nog tot de Antwerpse havenkoning.

Wie pronkt er straks als zijn opvolger op de erelijst? Veel ogen in en rond Antwerpen zullen gericht zijn op het sterke blok van Lotto Soudal met Victor Campenaerts, Philippe Gilbert en Arnaud De Lie. Ook Intermarché-Wanty-Gobert stuurt met Adrien Petit, Andrea Pasqualon en Gerben Thijssen, vorige week nog winnaar van de slotrit in de Vierdaagse van Duinkerke, een sterke ploeg de Antwerpse velden in.

Met zijn specifieke parcours is de Antwerp Port Epic een ideale wedstrijd voor de veldrijders om zich te meten met de wegrenners. Alpecin-Fenix brengt meerdere crossers aan de start in Antwerpen, waaronder Joran Wyseure, wereldkampioen bij de beloften. Bij Baloise Trek Lions mag Thibau Nys zich meten met de wegrenners.

TV

Veenendaal-Veenendaal is zaterdag vanaf 15u15 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.
De Antwerp Port Epic is zondag vanaf 15u15 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.

Kalender Exterioo Cycling Cup

01/03 – GP Le Samyn (Matteo Trentin)
06/03 – GP Monseré (Arnaud De Lie)
13/03 – Ronde van Drenthe (Dries Van Gestel)
21/05 – Veenendaal – Veenendaal
22/05 – Antwerp Port Epic
26/05 – Circuit de Wallonie
29/05 – Marcel Kint Classic
11/06 – Dwars door het Hageland
12/06 – Euro Shop Elfstedenronde
10/08 – Circuit Franco Belge
16/09 – Kampioenschap van Vlaanderen

Stand na drie manches:

  1. Hugo Hofstetter 40
  2. Dries De Bondt 35
  3. Dries Van Gestel 25
  4. Arnaud De Lie 22
  5. Matteo Trentin 16
  6. Barnabás Peák 14
  7. Gerben Thijssen 13
  8. Timo Roosen 12
  9. Stan Dewulf 12
  10. Joren Bloem 11

Deel dit bericht