Exterioo Cycling Cup gaat zondag op West-Vlaamse bodem verder met GP Monseré

De Exterioo Cycling Cup is komende zondag 6 maart toe aan zijn tweede manche. In de GP Monseré rijden de renners op een vernieuwd, pittig en volledig West-Vlaams parcours van Hooglede naar Roeselare. Wie wordt de opvolger van Tim Merlier?

De Grote Prijs Monseré is een nog relatief jonge koers. Zo jong dat de West-Vlaamse eendagswedstrijd zich dit jaar voor het eerst een tiener mag noemen. In 2012 werd de wedstrijd voor het eerst georganiseerd als eerbetoon aan ex-wielrenner en Roeselarenaar Jean-Pierre Monseré, die in 1971 als regerend wereldkampioen het leven liet tijdens een kermiskoers in Retie. De eerste vijf edities werden nog verreden als kermiskoers, maar sinds 2017 maakt de GP Monseré deel uit van de UCI Europe Tour.

De laatste jaren waren met Fabio Jakobsen en Tim Merlier de sprinters aan het feest, maar in 2022 ondergaat het parcours een grondige wijziging. Start en aankomst blijven in Hooglede en Roeselare, daartussen worden er enkele pittige stroken opgenomen in het parcours.

Via Hooglede en Kortemark rijden de renners naar Ichtegem, dorp van de flandriens. Grote en kleinere wegen wisselen elkaar voortdurend af. Open velden geven de wind vrij spel. Vervolgens zetten de renners koers richting Torhout, Lichtervelde en Hooglede-Gits. De top van Gitsberg ligt op 7 km van de aankomst. Via Roeselare-Beveren gaan de renners in sneltempo richting aankomst ter hoogte van TRAX Roeselare.

Met de Hoogledeberg, Ruidenberg en Lookhuisstraat krijgen de renners nog drie beklimmingen voor de wielen geschoven. Net als de Gitsberg zullen ze die in totaal vier keer moeten bedwingen, want de grote parcourslus van om en bij de 50 km zal vier keer afgelegd worden, om zo uit te komen op een wedstrijd van 202,4 km in totaal.

Met een sprinter als winnaar in Roeselare? Die zou dan Alvaro Hodeg (UAE Team Emirates), Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix), Christopher Lawless (TotalEnergies), Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) of Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic) kunnen heten. Of krijgen we een Belgische sprintwinnaar met Arnaud De Lie (Lotto Soudal), Piet Allegaert (Cofidis), Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauzen) of Jens Debusschere (B&B Hotels-KTM)?

Als het vernieuwde pittige parcours de sprinters de das omdoet, zijn sterke kerels als Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Niki Terpstra (TotalEnergies), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Pieter Serry (Quick-Step Alpha Vinyl), Bert Van Lerberghe (Quick-Step Alpha Vinyl) of Jelle Wallays (Cofidis) kandidaten die met stip genoteerd staan.

Dinsdag was de GP Le Samyn de opener van de Exterioo Cycling Cup, het regelmatigheidscriterium van 11 Belgische en Nederlandse koersen met een uniek karakter in de UCI Europe Tour. In Dour ging de zege naar Matteo Trentin. De Italiaan won de sprint van een select groepje voor Hugo Hofstetter en Dries De Bondt.

TV

De GP Monseré is zondag vanaf 13u30 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.

Deel dit bericht