Exterioo Cycling Cup snijdt deze week nieuw tweeluik aan met Circuit de Wallonie en Marcel Kint Classic

De spanning stijgt in de Exterioo Cycling Cup. In een tijdsbestek van minder dan een maand staan er liefst zes wedstrijden op de kalender. Na Veenendaal-Veenendaal en de Antwerp Port Epic afgelopen weekend volgen er deze week twee nieuwe manches: op donderdag 26 mei het Circuit de Wallonie en op zondag 29 mei de Marcel Kint Classic. Arnaud De Lie trekt donderdag als leider in de Exterioo Cycling Cup naar Charleroi.

De lente is de perfecte tijd om te oogsten, zeker in de Extrerioo Cycling Cup. Wie goede benen heeft, kan in deze periode een slag slaan. Dylan Groenwegen en Florian Vermeersch plukten vorig weekend al de vruchten van hun arbeid met winst in Veenendaal-Veenendaal en de Antwerp Port Epic. Met het tweeluik Circuit de Wallonie en de Marcel Kint Classic volgt er voor de andere renners al snel een nieuwe kans.

Circuit de Wallonie zoekt opvolger voor Laporte

In het Circuit de Wallonie gaan we op donderdag 26 mei op zoek naar een opvolger voor Christophe Laporte. De Fransman was vorig jaar de snelste in een massasprint voor zijn landgenoot Marc Sarreau.

Het parcours van de Waalse eendagswedstrijd met start en aankomst in Charleroi is niet loodzwaar, al is het aan de onderzijde van de Belgische taalgrens nooit echt vlak. Zo worden vanaf de regio rond Les Lacs de l’Eau d’Heure de benen regelmatig onder spanning gezet. Tonen de sprinters hun snelle benen of strooien de vluchters roet in het eten?

Lotto-Soudal-renner Arnaud De Lie zal alvast gemotiveerd aan de start verschijnen. Hij krijgt in het Circuit de Wallonie een uitgelezen kans om zijn eerste profzege op Waalse bodem binnen te halen én om zijn leidersplaats in de Exterioo Cycling Cup te verstevigen. Lotto-Soudal hoeft niet per se alles op een massasprint te zetten, want met Philippe Gilbert, Tim Wellens en Victor Campenaerts brengt het team enkele kleppers aan de start die het ook solo of in een groepje kunnen afmaken.

Als het toch tot een massaspurt komt, zal De Lie moeten afrekenen met onder andere Niccolo Bonifazio (TotalEnergies), Gerben Thijssen (Intermarché Wanty Gobert), Baptiste Planckaert (Intermarché Wanty Gobert), Lionel Taminiaux (Alpecin-Fenix), Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix), Jens Debusschere (B&B Hotels-KTM) en Daniel McLay (Arkea-Samsic). Nog enkele andere interessante namen op de deelnemerslijst zijn onder andere Sep Vanmarcke (Israël Premier Tech), Piet Allegaert (Cofidis), Jelle Wallays (Cofidis), Niki Terpstra (TotalEnergies), Dries Van Gestel (TotalEnergies) en Jan Bakelants (Intermarché Wanty Gobert).

Flandriens aan zet in Marcel Kint Classic

Drie dagen later, op zondag 29 mei, zijn de flandriens aan zet. Op het vernieuwde parcours van de Marcel Kint Classic krijgen de renners in een koers van 200 km alle ingrediënten van een Vlaamse klassieker voor de wielen geschoven.

Na de start aan de Broeltorens in Guldensporenstad Kortrijk moeten de renners op weg naar de aankomst in Zwevegem tien hellingen bedwingen. Naast de Tiegemberg, de Nieuwe Kwaremont en de Kluisberg staat ook het duo Paterberg-Oude Kwaremont, de succesformule in de finale van de Ronde van Vlaanderen, twee keer op het menu. Tussendoor moeten vier kasseistroken – twee keer de Varent en de Beerbosstraat – overwonnen worden. Het selectieve parcours moet de wedstrijd attractiever maken. Een spurtzege zoals vorig jaar Alvaro Hodeg tegen Tim Merlier wordt zo al minder waarschijnlijk.

Het deelnemersveld oogt alvast aantrekkelijk. Lotto-Soudal heeft met Florian Vermeersch en Victor Campenaerts twee jongens voor het pure Vlaamse werk in de rangen, Arnaud De Lie kan de sprint afwachten. Bij Intermarché-Wanty-Gobert is het uitkijken naar Tom Devriendt. De revelatie van Parijs-Roubaix, waar hij vierde werd, kan alvast rekenen op de hulp van Gerben Thijssen en Boy van Poppel. Ook het Franse TotalEnergies stuurt met oud Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra, Dries Van Gestel en snelle man Niccolo Bonifazio een ijzersterke ploeg naar Kortrijk.

Andere interessante namen op de deelnemerslijst: Piet Allegaert en Jelle Wallays (Cofidis), Julien Vermote (Alpecin-Fenix), Rudy Barbier en Jens Debusschere (B&B Hotels-KTM), Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Sauces WB), Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise) en Daniel McLay (Team Arkéa Samsic).

TV

Het Circuit de Wallonie is donderdag vanaf 15u35 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.
De Marcel Kint Classic is zondag vanaf 15u15 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.

Deel dit bericht