Belga

Exterioo Cycling Cup steekt zondag de grens over voor Ronde van Drenthe

De Exterioo Cycling Cup trekt komend weekend naar Nederland voor de derde manche van het Belgisch-Nederlandse regelmatigheidscriterium. In de Ronde van Drenthe (UCI Europe Tour 1.1) leggen de renners zondag 196 km af tussen Assen en Hoogeveen, met onderweg passages over typische Drentse keien en vijf keer de beklimming van de VAM-berg. Zaterdag al komen de vrouwen in actie in hun Ronde van Drenthe (UCI World Tour).

De Kleine Hel van het Noorden. Zo wordt de Ronde van Drenthe genoemd. De typische keien in de Drentse bossen kleuren dan ook het karakter van de koers. Geen hoekige, kubusvormige blokken graniet zoals in Parijs-Roubaix, de GP Le Samyn of de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Wel kleinere, rondere stenen in klinkende straatnamen als de Voorbosweg (3,6 km), Bosrand (400 meter), Valtherzandweg (3,8 km), Schaapstreek (3,3 km) en Boswachterij (1,1 km). De passages over de Drentse keien zijn ideaal om het kaf van het koren te scheiden, net als de beklimming van de VAM-berg.

Met een hoogte van 63 meter boven zeeniveau is de VAM-berg – een geasfalteerde voormalige vuilnisbelt in Wijster – het hoogste punt van de provincie Drenthe. De mannen moeten deze bult met stijgingspercentages tot 15% vijf keer bedwingen zondag, de vrouwen houden het zaterdag in hun 156 km lange wedstrijd bij vier keer. De laatste beklimming ligt op 14 km van de finish in Hoogeveen.

Rune Herregodts is de titelverdediger in de Albert Achterhes Profronde van Drenthe. De 23-jarige Oost-Vlaming van Sport Vlaanderen-Baloise start zondag met rugnummer 1. Ook de nummers 1 en 2 in het klassement van de Exterioo Cycling Cup – Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic) – staan zondag aan de start in Assen. Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), vijfde in het klassement, tekent eveneens present. Uiteraard zijn ook heel wat Nederlanders tuk op de zege in eigen land: Niki Terpstra (TotalEnergies), Boy van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Nederlands kampioen Timo Roosen (Jumbo-Visma), … Ook Drentse renners als David Dekker (Jumbo-Visman) en ex-winnaar Bert-Jan Lindeman (VolkerWessels Cycling Team) staan supergemotiveerd aan de start.

In de Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe probeert de Nederlandse Lorena Wiebes (Team DSM Women) zaterdag voor het tweede jaar op rij het laken naar zich toe te trekken. Een andere Nederlandse om in het oog te houden is Ellen van Dijk (Trek-Segafredo). Van Belgische zijde is het uitkijken naar Shari Bossuyt (Canyon-SRAM) en uiteraard en vooral ook naar Lotte Kopecky (Team SD Worx), de winnares van de Strade Bianche. Met wereldkampioene Elisa Balsamo (Trek-Segafredo), Elena Checchini (Team SD Worx) en Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) komt er ook een bijzonder sterk Italiaans trio aan de start. Andere internationale kleppers die hoge ogen kunnen gooien in Drenthe zijn onder andere de Australische Grace Brown (FDJ) en haar landgenote Chloe Hosking (Trek-Segafredo).

TV

De Ronde van Drenthe is zaterdag (vrouwen) vanaf 15u10 en zondag (mannen) vanaf 13u35 live te volgen op Sporza (Eén) en op Eurosport.

Deel dit bericht