Stan Dewulf (BEL/AG2R Citroën)

54th Le Samyn 2022 (BEL)
One day race from Quaregnon to Dour (209km)

©kramon

GP Le Samyn opent dinsdag het Waalse wielerseizoen én de Lotto Cycling Cup

De Lotto Cycling Cup – een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland – gaat op dinsdag 28 februari van start met de GP Le Samyn, de opener van het Waalse wielerseizoen. Fabio Jakobsen, Jasper Stuyven en Victor Campenaerts behoren volgende week op een ‘flandrienparcours’ in en om Dour tot de topfavorieten.

De baseline van de GP Le Samyn luidt niet toevallig ‘La plus flandrienne des Wallonnes’. De 209 km lange koers is op het lijf van flandriens geschreven. Met de Rue du Vert Pignon (1,4 km), de Côte de la Roquette (500m), de Chemin de Wihéries (400m), de Côte des Nonettes (300m) en de Rue de Belle Vue (500m) zitten er in volle finale niet minder dan vijf kasseistroken. De benaming ‘côte’ bij sommige van die stroken duit er dan weer op dat het parcours niet biljartvlak is. Het belooft dan ook bijzonder pittig te worden voor het peloton, dat elke kasseistrook meermaals voor de wielen geschoven krijgt.

De opener van het Waalse wielerseizoen staat al jaren garant voor spektakel. Naast de kasseien en de bergjes zorgen ook de weersomstandigheden – vaak regen en wind – daarvoor. Op de erelijst vinden we dan ook alleen maar hardrijders terug. Johan Capiot (3 zeges), Niki Terpstra (2) en Hendrik Redant (2) kroonden zich tot meervoudige winnaars in Henegouwen. Ook ronkende namen als Florian Sénéchal, Philippe Gilbert, Wouter Weylandt en Magnus Backstedt prijken op de erelijst. Vorig jaar ging de zege naar de Italiaanse flandrien Matteo Trentin.

Krachtpatsers om dit jaar in het oog te houden zijn onder andere Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck), Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Mike Teunissen (Intermarché-Circus-Wanty), Stan Dewulf (AG2R Citroen Team), Oliver Naesen (AG2R Citroen Team), Hugo Hofstetter (Team Arkea-Samsic) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

Wie sprint sneller dan Jakobsen?

Als hij niet kraakt op de kasseistroken en klimmetjes is ook Fabio Jakobsen (Soudal Quick-Step) een grote kanshebber in de GP Le Samyn. De Nederlander is op papier zonder twijfel de snelste man van het hele pak. Sprintkapers op de kust zijn onder andere Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty), Jenthe Biermans (Team Arkea-Samsic), Alberto Dainese (Team DSM), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) en Kristoffer Halvorsen (Uno-X).

Het startschot van de GP Le Samyn – genoemd naar de betreurde Franse wielrenner José Samyn – weerklinkt dinsdag om 12u15 op de Grand Place in Quaregnon. Na een aanloop van 130 km volgen er nog drie lokale rondes van 26 km in en om Dour, waar de finish op de Place Emile Vandervelde omstreeks 17u15 verwacht wordt.

Italië boven bij de vrouwen?

Voorafgaand rijden ook de vrouwen hun GP Le Samyn. Zij starten om 11u50 en komen na een koers van 99 km rond 14u30 aan. Met de Italiaanse Chiara Consonni (UAE Team ADQ), haar landgenote Vittoria Guazzini (FDJ-Suez) en de Noorse Susanne Andersen (Uno-X) komen de nummers twee, drie en vier van vorig jaar aan de start in Quaregnon. Ook de Italiaanse voormalige wereld- en Europese kampioene Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) en regerend Belgisch kampioene Kim de Baat (Fenix-Deceuninck) tekenen dinsdag present.

TV

De GP Le Samyn is op dinsdag 28 februari live te volgen op Sporza & RTBF vanaf 13u45 (vrouwen) en 15u10 (mannen)

Deel dit bericht