Golazo

Lotto Cycling Cup én gloednieuwe Lotto Ladies Cycling Cup gaan dinsdag van start met GP Le Samyn

Dinsdag gaat de Lotto Cycling Cup 2024 van start met de GP Le Samyn in Dour. De Lotto Cycling Cup is een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle Belgische eendagskoersen uit de UCI Europe Tour, dat vorig jaar gewonnen werd door Caleb Ewan. Het Kampioenschap van Vlaanderen is op 20 september de afsluitende manche. De GP Le Samyn des Dames wordt dinsdag de openingsmanche van de gloednieuwe Lotto Ladies Cycling Cup, die zes manches zal tellen en op 20 augustus zijn apotheose kent met de Egmont Cycling Race in Zottegem.

De GP Le Samyn is niet alleen de openingswedstrijd van de Lotto Cycling Cup, maar is traditioneel ook de opener van het Waalse wielerseizoen. De renners gaan van start in Quaregnon en bereiken via een lange aanlooplus aankomstplaats Dour. De hindernissen worden opgespaard tot de lokale rondes in Dour, waar de mannen vier keer een kleinere lus doen met daarin de vijf moeilijkheden van de dag. De Rue du Vert Pignon, Côte de la Roquette, Chemin de Wihéries, Côte des Nonettes en tot slot de Rue de Belle Vue moeten voor afscheiding en een spannende finale zorgen in de 202 km lange koers.

Vorig jaar toonde Milan Menten van Lotto Dstny zich de sterkste van een uitgedunde groep. De winnaar van 2023 staat dinsdag opnieuw aan de start, maar krijgt dit jaar kopman Arnaud De Lie aan zijn zijde. Naast Le Taureau Wallon vinden we op de startlijst ook interessante namen als Rasmus Tiller, Søren Kragh Andersen, Søren Wærenskjold, Laurence Pithie, Dries Van Gestel, John Degenkolb, Timo Kielich, Stan Van Tricht, Anthony Turgis en Hugo Hofstetter terug.

Het vrouwenpeloton zet dinsdag vanaf Quaregnon direct koers richting Dour om aan de lokale lussen te beginnen, waar we na 115 km een opvolgster zoeken voor Marta Bastianelli – nu op wielerpensioen – die vorig jaar solo over de streep kwam. De belangrijkste namen bij de vrouwen: Chiara Consonni, Grace Brown, Charlotte Kool, Alison Jackson, Emma Norsgaard en vanuit Belgische hoek Marthe Truyen en Julie De Wilde.

CIRCUIT FRANCO-BELGE NIEUW OP KALENDER

De kalender van de Lotto Cycling Cup ziet er quasi hetzelfde uit als vorig jaar, op één koers na: het Circuit Franco-Belge neemt op woensdag 29 mei de plaats in van het Nederlandse Veenendaal-Veenendaal. Daardoor krijgen we dit seizoen drie wedstrijden in Wallonië en zeven wedstrijden in Vlaanderen. De Elfstedenronde wordt naar voren geschoven in het programma waardoor het als derde manche aan bod komt. Het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp is op vrijdag 20 september de afsluitende manche.

De wedstrijden van de Lotto Cycling Cup zijn niet alleen geografisch verspreid over het land, ze verschillen ook op het vlak van type parcours met zowel kasseiwedstrijden, koersen met onverharde stroken en/of met heuvels en sprinterswedstrijden.

LOTTO LADIES CYCLING CUP

In navolging van de Lotto Cycling Cup voor mannen komt er nu op initiatief van de Nationale Loterij voor het eerst ook een regelmatigheidscriterium voor vrouwen. De Lotto Ladies Cycling Cup zal uit zes wedstrijden bestaan. Na de GP Le Samyn des Dames dinsdag volgen nog de Classic Brugge – De Panne (21 maart), de Cyclis Bike Lease Classic in Hamme (1 mei), de Antwerp Port Epic (19 mei), Dwars door het Hageland (8 juni) en de Egmont Cycling Race Women in Zottegem (20 augustus).

Jannie Haek, Gedelegeerd Bestuurder van de Nationale Loterij: “In wielerminnend België is de Lotto Cycling Cup een begrip geworden. Dit unieke regelmatigheidscriterium versterkt de sterke band tussen supporters, wielerploegen en partners, verbindt mensen met elkaar en zorgt voor een verantwoorde vorm van entertainment. Omdat we dezelfde normen en waarden uitdragen, zet de Nationale Loterij haar schouders onder zulke initiatieven. De Lotto Cycling Cup is daar één voorbeeld van, de Lotto Ladies Cycling Cup is een logische volgende in de rij. De Loterij zit heel graag mee op de eerste rij wanneer er nagedacht wordt over de professionalisering en modernisering van de wedstrijden bij de vrouwen. Dat we zes iconische wedstrijden bij de vrouwen kunnen onderbrengen onder één noemer, is een zegen voor de sport en voor de wielerfans.”

Tom Thienpont, organisator Lotto Ladies Cycling Cup: “De Lotto Ladies Cycling Cup is er gekomen dankzij de Nationale Loterij en dankzij een samenwerking met de organisatoren van de Lotto Belgium Tour. Deze rittenwedstrijd kon door logistieke omstandigheden niet georganiseerd worden in 2023. De organisatie vond een akkoord met Golazo en Pro Cycling Events om de krachten te bundelen in de nieuwe Lotto Ladies Cycling Cup. De annulatie van de Lotto Belgium Tour in 2023 deed de organisatie vooral nadenken over de toekomst van de wedstrijd. Om de hoge standaard van kwaliteit, veiligheid en waardering voor het vrouwenwielrennen te bewaken moest er gekeken worden naar nieuwe mogelijkheden. Bij Golazo en Pro Cycling Events vonden we de mogelijkheid om het bloed, zweet en tranen van ons pionierschap verder te zetten op een waardige manier. Het was belangrijk dat het aantal koersdagen voor de vrouwen niet zou inboeten aan kwaliteit en kwantiteit. Ik wil zeker de Nationale Loterij bedanken voor hun jarenlange betrokkenheid in de Lotto Belgium Tour en ik ben verheugd dat ze hun steun verderzetten in dit mooie nieuwe project”, aldus Thienpont.

Christophe Impens, Head of Cycling bij Golazo: “We zijn bijzonder blij dat de Lotto Cycling Cup uitgebreid wordt met de Lotto Ladies Cycling Cup. Dit past ook in onze strategie om topsport voor vrouwen meer onder de aandacht te brengen en jonge vrouwen en Belgische vrouwenteams kansen te geven.”

LIVE OP TV

Alle wedstrijden van de Lotto Cycling Cup worden live uitgezonden op Sporza en Eurosport. De drie wedstrijden in Wallonië zijn ook live te bekijken op de RTBF. De wedstrijden van de Lotto Ladies Cycling Cup zullen afhankelijk van de wedstrijd op Sporza of via Proximus Pickx te bekijken zijn.

Kalender Lotto Cycling Cup 2024:

• Dinsdag 27 februari 2024: Le Samyn (Dour)
• Zondag 3 maart 2024: GP Monseré (Roeselare)
• Zondag 5 mei 2024: Euro Shop Elfstedenronde (Brugge)
• Donderdag 9 mei 2024: Circuit de Wallonie (Charleroi)
• Zondag 19 mei 2024: Antwerp Port Epic (Antwerpen)
• Zaterdag 25 mei 2024: Van Merksteijn Fences Classic (Zwevegem)
• Woensdag 29 mei 2024: Circuit Franco-Belge (Doornik)
• Zaterdag 8 juni 2024: Dwars door het Hageland (Diest)
• Donderdag 15 augustus 2024: Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens (Leuven)
• Vrijdag 20 september 2024: Kampioenschap van Vlaanderen (Koolskamp)

Kalender Lotto Ladies Cycling Cup 2024:

• Dinsdag 27 februari 2024: GP Le Samyn des Dames (Dour)
• Donderdag 21 maart 2024: Classic Brugge – De Panne (De Panne)
• Woensdag 1 mei 2024: Cyclis Bike Lease Classic (Hamme)
• Zondag 19 mei 2024: Antwerp Port Epic (Antwerpen)
• Zaterdag 8 juni 2024: Dwars door het Hageland (Diest)
• Dinsdag 20 augustus 2024: Egmont Cycling Race Women (Zottegem)

Deel dit bericht