Kramon

Lotto Cycling Cup trekt zondag naar West-Vlaanderen voor Maselis GP Monseré

Op zondag 5 maart vormt de Maselis GP Monseré, vijf dagen na de GP Le Samyn, de tweede manche van de Lotto Cycling Cup. Deze koers ter nagedachtenis van de betreurde wielerheld Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré vertrekt in Ichtegem en eindigt in Roeselare, de geboorteplaats van de in 1971 verongelukte wereldkampioen. De Australische topsprinter Caleb Ewan start als topfavoriet, de Fransman Hugo Hofstetter kan zondag in West-Vlaanderen de leiding grijpen in de Lotto Cycling Cup.

Ichtegem is de opvolger van Hooglede als startplaats van de Maselis GP Monseré. Om 8u30 begint de ploegenpresentatie op de Markt, waar het uit cortenstaal vervaardigde kunstwerk ‘Ode aan de Vlaamsche Leeuwen’ een centrale plaats inneemt en refereert aan het roemrijke wielerverleden van de gemeente. Om 10u05 weerklinkt het startschot en een kwartiertje later volgt de officiële start in de Kortemarkstraat. De finish – die omstreeks 15u verwacht wordt – blijft in Roeselare, maar de aankomst verhuist van de Beversesteenweg naar de Kaaistraat, aan de kop van de Vaart (Kanaal Roeselare-Leie).

Na een aanloop van 25 km leggen de renners drie grote lokale lussen van 57,8 km rond Roeselare af, goed voor een wedstrijdtotaal van 198,4 km. Op die lokale omloop liggen vier hellingen: de Hoogledeberg in Hooglede (600 meter aan 2,6% gemiddeld), de Ruidenberg in Edewalle-Kortemark (700 meter aan 2,1%), de Lookhuisstraat in Ichtegem (1,2 km aan 1,5%) en de Gitsberg in Gits (400 meter aan 3,2%). De Lookhuisstraat en de Gitsberg zijn kasseihellingen. De Gitsberg wordt wellicht de scherprechter van de wedstrijd, want de top van de laatste beklimming ligt op slechts 9 km van de meet in Roeselare.

Met Alpecin-Deceuninck, Intermarché-Circus-Wanty, Jumbo-Visma, Soudal-Quick Step, Arkea-Samsic, DSM en Cofidis komen er zeven WorldTour-teams aan de start in Ichtegem, maar de topfavoriet komt uit het kamp van Lotto Dstny. Als de hellingen het peloton niet uit elkaar doen spatten, is Caleb Ewan (Lotto Dstny) wellicht de te kloppen man. De Australiër start met rugnummer 1 en kan op de erelijst zijn ploegmaat Arnaud De Lie opvolgen.

Ewan zal in Roeselare dan wel moeten afrekenen met onder andere zijn landgenoot Sam Welsford (Team DSM), die in januari twee sprintzeges boekte in de Ronde van San Juan. Ook de Brit Ethan Vernon (Soudal-Quick Step) – dit jaar al goed voor drie overwinningen – de Fransman Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic), de Noor Kristoffer Halvorsen (Uno-X) en de Italianen Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck), Luca Mozzato (Arkea-Samsic) en Niccolo Bonifazio (Intermarché-Circus-Wanty) zijn podiumkandidaten als het op sprinten aankomt. Belgische snelle mannen om in het oog te houden zijn onder meer Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Bert Van Lerberghe (Soudal-Quick Step) en Piet Allegaert (Cofidis).

Ook Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) staat met stip genoteerd. De voormalige Belgische kampioen is één van de meest aanvalslustige renners van het peloton, maar beschikt ook over een sterk eindschot. Vorig jaar finishte De Bondt in een massasprint als tweede in de Maselis GP Monseré, voor Hofstetter, Thijssen en Vernon. Andere renners die mogelijk het verschil kunnen maken op de hellingen en kasseistroken zijn onder andere voormalig Nederlands kampioen Timo Roosen (Jumbo-Visma), Jelle Wallays (Cofidis) en de jonge Fransman Mathis Le Berre (Arkea-Samsic), dé revelatie van de Omloop Het Nieuwsblad vorige zaterdag.

Als Hugo Hofstetter zondag in Roeselare in de top 6 eindigt, neemt hij de leiderstrui in de Lotto Cycling Cup sowieso over van Milan Menten, die dinsdag in Dour de GP Le Samyn op zijn naam schreef. Hofstetter finishte als tweede in Le Samyn en is samen met Vito Braet, die negende werd, de enige renner uit de top 10 van de GP Le Samyn die er zondag ook bij is in de Maselis GP Monseré.

LIVE OP TV

De Lotto Cycling Cup is een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland. De Maselis GP Monseré is de tweede manche en is op zondag 5 maart vanaf 13u40 live te volgen in Sporza op Eén en op Eurosport.

Deel dit bericht