Lotto Cycling Cup zoekt zaterdag onverharde wegen op in het Hageland, zondag zijn de sprinters aan zet in Brugge

Met Duracell Dwars door het Hageland staat zaterdag de zevende manche van de Lotto Cycling Cup op het programma, een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland. Op de onverharde stroken, kasseien en hellingen tussen Aarschot en Diest start Mathieu van der Poel als topfavoriet. Zondag volgt met de Euro Shop Elfstedenronde meteen al de achtste manche. Fabio Jakobsen rijdt met rugnummer 1 en kan zichzelf opvolgen op het snelle parcours in Brugge.

Duracell Dwars Door Het Hageland heeft al sinds begin deze eeuw een plaats op de wielerkalender. Nadat het in 2016 een grondige facelift kreeg, ontwikkelde de wedstrijd zich tot een van de aantrekkelijkste eendagswedstrijden op Belgische bodem. Geïnspireerd door de Strade Bianche werd er gekozen voor een parcours over onverharde wegen. Met succes. Voormalig Ronde van Vlaanderen- en Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra schreef de eerste editie van de Ronde van het Hageland new style op zijn naam, een jaar later trad Mathieu van der Poel in zijn voetsporen.

Van der Poel doet zaterdag een gooi naar een tweede triomf in het Hageland. Het wordt zijn eerste wedstrijd sinds zijn zege in Parijs-Roubaix op 9 april. Alpecin-Deceuninck komt met een bijzonder sterke formatie aan de start, want van der Poel zal kunnen rekenen op de steun van onder meer Dries De Bondt en Timo Kielich, die enkele weken geleden respectievelijk eerste en tweede werden in de Antwerp Port Epic, de vijfde manche van de Lotto Cycling Cup, die over onverharde wegen en kasseistroken in de polders ten noorden van Antwerpen trok. Ook Gianni Vermeersch, vorig jaar tweede in Duracell Dwars Door Het Hageland, zit in de selectie van Alpecin-Deceuninck.

Met Rasmus Tiller (Uno-X) – de Noor was de beste in 2021 – komt er naast van der Poel nog een tweede ex-winnaar aan de start in Aarschot. Zijn land- en ploeggenoot Alexander Kristoff kan zich zaterdag voor het eerst op de erelijst zetten. Andere renners om in het oog te houden zijn onder andere Yves Lampaert (Soudal-Quick Step), Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Frederik Frison (Lotto Dstny), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Taco van der Hoorn (Intermarché-Circus-Wanty) en Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic).

De vrouwen zijn zaterdag aan hun derde editie van Elmos Dwars Door Het Hageland toe. Wie wordt de opvolgster van Chantal van den Broek-Blaak (2021) en Ilaria Sanguinetti (2022)? Lotte Kopecky (SD Worx) is de topfavoriete. De winnares van de Ronde van Vlaanderen wordt binnen haar team bijgestaan door onder andere topsprintster Lorena Wiebes. Stevige concurrentie mag Kopecky verwachten van de Canadese Alison Jackson (EF Education), de winnares van Parijs-Roubaix. Ook de Italiaanse ex-wereldkampioene Marta Bastianelli (UAE Team ADQ), de Britse winnares van de Classic Brugge-De Panne Pfeiffer Georgi (DSM) en haar Amerikaanse ploeggenote Megan Jastrab, die tweede werd in Gent-Wevelgem, zijn zonder twijfel kanshebsters.

Het startschot voor de vrouwen weerklinkt zaterdag om 10u45 op de Grote Markt van Aarschot, de mannen beginnen eraan om 13u. De finish ligt op de Citadel van Diest en wordt omstreeks 14u10 (vrouwen) en 17u15 (mannen) verwacht. De wedstrijd voor de vrouwen is 122,3 km lang, met 36 km aan onverharde zones en met drie passages over de klim naar de Citadel van Diest. De mannen koersen 177 km, met 41 km onverharde wegen en vier passages over de kasseien van de citadel.

VERTEREN DE SPRINTERS DE KASSEIEN IN 40ste EURO SHOP ELFSTEDENRONDE?

Kasseien krijgen ook de renners van de Euro Shop Elfstedenronde voorgeschoteld. Zondag moeten zij in de lokale omloop liefst vijf keer over de Damsevaart Zuid – Kerkstraat in Damme (1000 meter), de Brieversweg in Sijsele (1900 meter) en de Moerkerkse Steenweg in Brugge (300 meter). In de aanloop daar naartoe wachten ook nog een handvol andere stroken. Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) liet zich vorig jaar niet afschrikken door de kasseien en won met brio de massasprint op de Buitenkruisvest in Brugge. Dit jaar wil de snelle Nederlander dat nog eens overdoen.

Jakobsen zal zondag wel moeten afrekenen met onder meer Alexander Kristoff (Uno-X), Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty), Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck), Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic), Sasha Weemaes (Human Powered Health) en Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex). Thijssen staat na zes manches tweede in de Lotto Cycling Cup en kan een gooi doen naar de leidersplaats van Caleb Ewan (Lotto Dstny), die er zaterdag in het Hageland en zondag in Brugge niet bij is. Kielich en Hofstetter – respectievelijk vierde en zesde in het klassement – komen zowel zaterdag in Duracell Dwars Door Het Hageland als zondag in de Euro Shop Elfstedenronde aan de start en zijn dus ook grote kanshebbers om de leidersplaats over te nemen.

De Euro Shop Elfstedenronde wordt volledig op West-Vlaamse bodem gereden. De koers kreeg zijn symbolische naam omwille van de doortocht door evenveel steden en gemeentes. Op de erelijst pronken iconische namen als Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Freddy Maertens. Maar ondanks de passage van de grote vedetten verdween de wedstrijd destijds van de kalender. In 2017 werd de Elfstedenronde na een afwezigheid van bijna 30 jaar met groot succes van onder het stof gehaald.

De 40ste editie is 190 km lang en start zondag om 12u45 op ’t Zand in Brugge. Na een lange aanloop van 110 km komt het peloton een eerste keer door aan de finish. Na vijf lokale rondes volgt de ontknoping op de Buitenkruisvest in Brugge.

LIVE OP TV

Duracell Dwars Door Het Hageland en de Euro Shop Elfstedenronde zijn dit weekend, zowel zaterdag als zondag vanaf 15u10, live te volgen op Sporza op VRT 1.

Deel dit bericht