DDH

Noorse beer Tiller wint tweede keer Dwars door het Hageland

Rasmus Tiller heeft voor de tweede keer Dwars door het Hageland gewonnen. Na zijn zege in 2021 rekende hij dit jaar op de Citadel van Diest af met Stan Van Tricht en Florian Vermeersch. De heropteredende Mathieu van der Poel kende pech in de finale en werd dertiende.

Mathieu van der Poel stond voor het eerst sinds zijn zege in Parijs-Roubaix aan de start van een wedstrijd en had er zin in. Op 75 kilometer van het einde schudde hij op een onverharde strook een versnelling uit zijn benen en plots zat er niemand meer in zijn wiel. Veel te vroeg, besefte hij. Maar zijn prik had het peloton wel serieus uitgedund.

Pech voor Van der Poel

Daarna ging het stof even liggen. Alpecin-Deceuninck, Soudal-Quick Step en UnoX, de drie grote blokken in de kopgroep, staken een paar keer het vuur aan de lont, maar de vlammen werden al even snel terug geblust.

Pas bij de voorlaatste beklimming van de Citadel van Diest schudde Yves Lampaert nog eens stevig aan de boom. Van der Poel ging gezwind mee, maar moest even later na materiaalpech tot drie keer toe van fiets wisselen. Een lovenswaardige achtervolging bracht hem niet meer aan het front.

Een kopgroep van zeven streed om de overwinning. Soudal-Quick Step had met Yves Lampaert, Stan Van Tricht en Casper Pedersen drie pionnen mee, maar beet toch nog in het zand.

Sprint met drie

Ramus Tiller had in de slotfase nog de meeste energie in de benen. Bij de laatste beklimming van de Citadel reed de Noor samen met Van Tricht en Florian Vermeersch weg van de rest. In een machtssprint op de slothelling trok Tiller aan het langste eind. Caleb Ewan blijft leider in de Lotto Cycling Cup. De Victoria Prijs voor de Strijdlust ging naar Casper Pedersen.

Tiller: “De voorbije weken was het gelukkig ook warm in Noorwegen”

Rasmus Tille glunderde na zijn tweede overwinning in Dwars door het Hageland. “Ik had vandaag goede benen en ook de ploeg was op de afspraak. Dat geeft vertrouwen. Jammer voor Van der Poel dat hij pech kende, maar voor ons maakte het dat iets makkelijker. De warme omstandigheden maakten er een zware koers van, maar gelukkig was het de voorbije weken in Noorwegen ook heel wam.”

Deel dit bericht